Поводом обележавања 100. годишњице смрти војводе Живојина Мишића, данас је у комплексу београдског Новог гробља одржано комеморативно окупљање, којем су присуствовали и државни званичници.

Министар одбране Небојша Стефановић и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић присуствовали су државној церемонији полагања венаца и одавања почасти на споменику војводи Живојину Мишићу на Новом гробљу.

У оквиру комеморативних окупљања обележене су годишњице смрти и војводе Петра Бојовића, као и генерала Павла Јуришића-Штурма.

Министар одбране Небојша Стефановић казао је поред споменика војводи Мишићу да је част што у присуству породица „великих људи“ обележавамо читав век од смрти Живојина Мишића.

  • Војвода Живојин Мишић се уписао у славне странице наше историје коју је обележио победама које је извојевао. Умео је да каже речи које значе да треба да будемо јединствени и храбри што је уз одважност и мудрост оставио данас нама у аманет. Доносио је и тешке и непопуларне одлуке за добробит народа и државе. Красили су га неизмерно јунаштво и велико срце – истакао је Стефановић.

Он је подсетио на слоган данашње Војске Србије: „Ко сме, тај може“.

Како је додао, неустрашивост коју је поседовао Мишић довешће до тога да га Срби никад не забораве, као што, истиче, неће заборавити ни подвиге осталих предака, војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића-Штурма и свих војника, радника, сељака… који су у славним временима били уз свој народ и дали животе за отаџбину.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, чије је министарство уз владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије организовало данашњу церемонију, казала је да је поносна што је у прилици да ода почаст херојима, чија, како је навела, јуначка дела памте све генерације ове земље.

  • Памтимо их као великане у једном од најтежих момената у нашој историји. Наша земља се дуго опорављала од рана из Великог рата у којем се борила за своју слободу. Немерљив дорпинос томе дали су тројица хероја и војсковођа – навела је Кисић Тепавчевић.

Навела је да неговањем успомене на велике претке чувамо идентитет и историју, бранећи слободу народа и државе као најузвишеније циљеве.

У питању је, истиче, део плејаде знаменитих војсковођа чији се подвизи изучавају и дан-данас у војним школама.

Скупу се обратила и праунука војводе Живојина Мишића Војислава Шипка која је изрецитовала део поеме Војислава Илића млађег о Живојину Мишићу.

Венце су поред државних званичника, положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници борачких и удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, потомци истакнутих војсковођа итд.

Почасти полагања венаца одржане су уз свечани шпалир Гарде Војске Србије и интонирање химне Боже правде након чега је уследио минут ћутања.

Оставите Коментар