Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у телефонском разговору са државним секретаром САД Мајком Помпеом упозорио званични Вашингтон да се не меша у унутрашње ствари Венецуеле, укључујући и војним путем, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

Приликом разговора о актуелним спољнополитичким питањима Лавров је упозорио Помпеа да би свако мешању у унутрашње ствари Венецуеле представљало кршење међународног права.

„Изражена је спремност да се одрже консултације о ситуацији у Венецуелу у складу са Повељом УН“, додали су у Министарству.

Прошле недеље је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова саопштила да је одлука о употреби силе у Венецуели већ донета у САД, као и да је у току операција која треба да послужи као покриће за војну интервенцију. Захарова је тада нагласила да би потенцијално мешање САД представљало кршење међународних норми УН.

Она је додала да се САД не брину за судбину Венецуеланаца. Заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков је навео да ће војна инвазија на Венецуелу довести до крвопролића и последица које ће се одразити и ван земље.