„Русија има интересе, и људи тога треба да буду свесни. Русија има црвене линије. Мислим да озбиљни политичари у Европи то схватају“

Фото: МИД РФ

„Многи политиколози питају зашто се уопште бринемо и говоре да ’што горе, то боље‘: пустите нека САД доказују своју неспособност за договор, своју деструктивну улогу у мировним процесима, било у Ирану, било у Сирији, где се сада такође предузимају једностране акције које су изазвале бес Турске“, рекао је Лавров.

Одговарајући на питање да ли за Русију може да буде од користи неуспех иранског нуклеарног споразума, пошто ће САД у том случају бити изоловане, Лавров је изјавио да „таква школа мишљења не постоји код руског руководства“.

Он је додао да покушај промене спољне политике Русије притиском на елите и одређене компаније нема перспективу.

„То што наша спољна политика има широку подршку најбољи је доказ да покушај да се она промени притиском на елиту и одређене компаније нема перспективу“, рекао је Лавров, коментаришући амерички извештај о санкцијама које могу да буду уведене и руским званичним лицима и бизнисменима.

Руска црвена линија

Русија има своју црвену линију у политици и Запад треба да је поштује, рекао је Лавров.

„Ако се полази од тога да постоје неки интереси у региону, у евроатлантском подручју, онда је граница Руске Федерације црвена линија. Ради се о томе да ми имамо законите интересе, постоје Руси који су се одједном нашли изван наших граница када се распао СССР, имамо културне, историјске, тесне личне и породичне везе са нашим суседима“, рекао је Лавров.

Русија, нагласио је он, има право да штити интересе својих сународника, тим пре када су мете прогона, као што се то десило у Украјини.

Према речима министра, исто тако су црвена линија били и догађаји из августа 2008. године, када је Грузија напала Јужну Осетију и руске мировњаке.

„Русија има интересе, и људи тога треба да буду свесни. Русија има црвене линије. Мислим да озбиљни политичари у Европи схватају да те црвене линије треба да се поштују, као што су се поштовале за време Хладног рата“, објаснио је руски министар.

Извор: glasmoskve.rs