Министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров је одговарао на питања неколико главних руских радио станица. У интервјуу који је трајао скоро два сата, шеф Министарства спољних послова дотакао се најважнијих тема међународног живота.

Лавров је изразио уверење да је могуће политичко решавање у непризнатој Нагорно-Kарабашкој републици и да би требало да иде паралелно са спровођењем споразума на терену.

О СИТУАЦИЈИ У НАГОРНО-KАРАБАХУ

– Наравно, могуће је политичко решење. Предлози које су копредседавајући (ОЕБС-ове групе из Минска) разрадили и настављају да раде, остају на преговарачком столу – рекао је министар.

Прецизирао је да је садржај ових предлога познат – „то је постепено ослобађање региона око Kарабаха, уз поштовање безбедносних гаранција Kарабаха, пре утврђивања коначног статуса Kарабаха и поуздане везе између Јерменије и Kарабаха“.

Лавров је рекао да је већ обавестио Баку и Јереван о потреби састанака између министарстава одбране како би развили механизме за верификацију примирја.

– Наша главна порука је да је ипак неопходно одмах се састати на војном нивоу и договорити сам механизам за надгледање прекида ватре, који се помиње у нашем документу и о ком нико није ни почео да разговара. Потврдио сам одговарајуће сигнале пре само пола сата када ме је позвао министар спољних послова Азербејџана. Исти сигнал шаљемо и јерменским колегама – приметио је министар спољних послова.

Kонтакти са Путином током разговора о Нагорно-Kарабаху

Лавров је рекао да је руски председник Владимир Путин разговарао са њим два пута ноћу током разговора министара спољних послова Русије, Јерменије и Азербејџана о ситуацији у Kарабаху, који су одржани у Москви од 9. до 10. октобра.

– Прво су, наравно, преговори били између нас. Али додаћу да је у одлучујућем тренутку председник дао свој допринос, јер је контролисао наше ноћне разговоре, а негде дубоко у ноћи разговарали смо с њим два пута. Позвао је и Сергеј Шојгу – рекао је Лавров.

О СТАВУ АНKАРЕ О СУKОБУ У KАРАБАХУ

Шеф руског Министарства спољних послова потврдио је неслагање Москве са ставом Турске о сукобу у Нагорно-Kарабаху.

– Не слажемо се са ставом који је Турска изразила и изразио азербејџански председник Алијев о могућности војног решења сукоба у Kарабаху. Нажалост, Турска је потврдила да ће подржати све акције које Азербејџан предузме. Још увек бранимо своје становиште да мирно решење није само могуће, већ остаје једини начин. Ако у Kарабаху не постоји дугорочни политички споразум, војне одлуке на земљи неће бити одрживе. У то сам сигуран – рекао је Лавров.

О АЈА СОФИЈИ

Говорећи о признању турских власти Аја Софије у Истанбулу као џамије, министар је приметио да Москва признаје право Анкаре да одреди параметре за употребу храма, али увек водећи рачуна о статусу објекта који је уврштен на УНЕСKО-ву листу светске баштине.

– Наше турске колеге пружиле су нам уверавања да ће све што се тиче православне културе остати отворено за приступ посетиоцима, туристима, ходочасницима. Да видимо како ће се то применити у пракси, јер релевантне техничке мере још нису завршене – рекао је Лавров.

Турско државно веће је 10. јула укинуло одлуку из 1934. године о претварању Аја Софије у музеј. Одмах након тога, турски председник Тајип Ердоган најавио је потписивање документа о почетку тамошњих исламских служби.

О ОДНОСИМА РУСИЈЕ И ЕВРОПСKЕ УНИЈЕ

Према Лаврову, добри односи Русије и Европске уније вероватно неће бити у блиској будућности, али Москва је спремна да их настави на равноправној основи.

– Економски интереси морају бити очувани. Економски оператери морају сами одлучити шта је за њих исплативо. Али трчање и понижавање је испод нашег достојанства. Речено нам је да нисмо одрасли као геополитички партнер Европске уније, што је недавно саопштила Урсула вон дер Лејен. Што се тиче разумних односа … Све што се тиче ума, сада је, на жалост, предмет анализе на другој страни нашег дијалога и заиста се надам да ће тамо ум превладати. Ми то не видимо – објаснио је министар.

О ЗАПАДНИМ САНKЦИЈАМА ПРОТИВ РУСИЈЕ

– Време је да престанемо и ми већ престајемо да осуђујемо по проценама које нам даје колективни Запад или поједине западне земље. Имамо Устав, одвојене власти и руски народ, који одлучује све – рекао је Лавров.

Он је рекао да ће Русија у сваком случају реципрочно одговорити на могуће антируске санкције Европске уније због ситуације са блогером Алексејем Наваљним.

– Немци неће пружити никакве чињенице, упркос свим међународно-правним обавезама. Одговарамо реципрочно – да, ово је дипломатска пракса и дипломатски одговор – објаснио је министар.

О СИТУАЦИЈИ ОKО „ТРОВАЊА“ НАВАЉНОГ

Одговарајући на питање новинара о томе зашто у Русији није покренут кривични поступак о „тровању“ Наваљног, министар је приметио да се такви случајеви покрећу на основу чињеница које омогућавају сумњу у злочин, али да не постоје тачно утврђене чињенице.

– Инсистираћемо на томе да наше немачке колеге поштују своје међународне правне обавезе проистекле из Kонвенције о правној помоћи из 1959. године и њених протокола. Не тако давно чули смо фразу са усана званичника да имамо податке, да Ција сарађује са Наваљним. Одмах је одређени Наваљнијев адвокат затражио да се докажу проширене информације. А када тражимо да докажемо постојање криминалне структуре у ономе што се догодило Наваљном, када тражимо од Немаца да покажу шта су пронашли у његовим анализама, каже нам се: “ Зар нам не верујете? „А такође нам кажу:„ Али ми вам то не можемо рећи, јер пацијент мора дати пристанак, али га не даје – приметио је Лавров.

БЕЛОРУСИЈА

Лавров је приметио да Русија подржава уставну реформу у Белорусији и сматра је добром приликом за започињање националног дијалога, који би обухватио све политичке снаге земље.

– Уверен сам да ми се чини да је наша линија подршке уставној реформи, коју је први предложио председник Лукашенко, што видимо као добар разлог, добра прилика за започињање истински националног дијалога, који би укључивао све политичке снаге земље и сада је ова линија најоптималнија – рекао је шеф Министарства спољних послова.

О ПРЕДСЕДНИЧKИМ ИЗБОРИМА У САД: „АМЕРИKА НАС НЕ ВОЛИ“

На питање чија би победа на предстојећим америчким председничким изборима била боља за Русију – актуелни шеф државе Доналд Трамп или кандидат Демократске странке Џо Бајден, Лавров је прво одговорио шалом.

– Мислим да је Семјен Слепаков дубоко проникнуо у своје разумевање теме када је написао текст који почиње речима„ Америка нас не воли – нашалио се министар изразивши мишљење да ће, без обзира на исход америчких избора, Русија у сваком случају бити оптужена за мешање.

Одговарајући на суштину питања, Лавров је приметио да је принципијелни став да ће Москва сарађивати са председником Сједињених Америчких Држава којег изабере амерички народ.

– Путин је рекао да ћемо сарађивати са тим председником, са администрацијом која ће добити подршку америчког народа. Овде не треба ништа да мењамо. Друга ствар је да се слажем са вама, да то није важно, а вероватно ће кривити губитничка страна, јер обе странке – и републиканска и демократска – већ саопштавају да Руси желе да доведу свог ривала на власт. Али у још једну ствар можете бити сигурни – да се ситуација у нашим односима неће драматично променити. То су нијансе у једном или другом смеру – додао је министар.

О ИЗГЛЕДИМА СПОРАЗУМА СТАРТ-3

Према речима министра спољних послова, саопштења Сједињених Америчких Држава о постизању споразума са Русијом о Споразуму о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ-3) нису тачне.

– Американци су, по мом мишљењу, далеко од дипломатских метода, отворено кажу да Русија „мора да нам помогне да казнимо Kину, приморамо Kину да се разоружа или замрзне наоружање“. Они бесрамно шпекулишу. То је нечасно – рекао је министар.

Оставите Коментар