Ана Илић (27) раме уз раме са својим колегама из целе Србије, ризикујући живот, даноноћно се борила са великим пожаром на југу Србије. Ватрогасцима се придружила пре само шест месеци.

Међу многим анонимним херојима који су гасили пожар на Старој планини била је и двадесетседмогодишња Нишлијка Ана Илић, једина жена ватрогасац у нишком Сектору за ванредне ситуације. Раме уз раме са својим колегама из целе Србије, ризикујући живот, даноноћно се борила са пожаром, иако се ватрогасцима придружила пре само шест месеци.

Многи који су тих тешких дана били на планини у пламену нису ни слутили да се иза гломазне заштитне униформе крије крхка девојка. Тек када је скинула шлем испод кога је засијала плава плетеница, схватили су ко је међу њима.

Племенити позив

Порив да живот посвети спашавању људи Ана је осетила још као деветнаестогодишњакиња, када се учланила у добровољно ватрогасно друштво састављено искључиво од девојака.

  • Привукли су ме ти људи који не жале своје животе ради спашавања туђих, одувек сам желела захтеван посао и чим се појавио конкурс за ватрогасце, одлучила сам да окушам срећу. Са радошћу долазим на посао, иако знам да не могу ни да претпоставим шта ће ме дочекати на радном месту. Иако сам релативно кратко у овој служби већ сам се суочила са највећим изазовима овог племенитог позива. Прва моја озбиљнија интервенција била је спашавање возача заглављеног у возилу после саобраћајне незгоде. Нисам дозволила да ме савладају емоције када сам угледала човека коме су из возила вириле само ноге. Одмах сам помогла колегама да из олупине возила ослободе повређеног возача – описује ова девојка изазове ватрогасног посла.

Евакуација станара

Баш у Аниној смени 10. октобра запалио се и солитер на Булевару Немањића, а само захваљујући брзој интервенцији ватрогасне службе, нико од станара није страдао.

  • Стигао је позив да гори стан у стамбеној згради, одмах смо поделили дужности, ја сам развлачила црева до четвртог спрата, што није нимало лако. Не знам ни сама колико сам пута ишла горе-доле степеницама, проверавала лифтове, а затим ишла од једног до другог стана и умиривала станаре како неко не би страдао због панике у току евакуације – описује Ана спасилачку мисију.

Каже да је срећна што су је у њеној одлуци да се бави хуманим, али веома опасним послом подржали њени најближи.

У слободно време Ана тренира дизање тегова, а успех у овој дисциплини обезбедио јој је место у репрезентацији Србије.

Ускоро и за воланом ватрогасног камиона

Ана ће ускоро полагати возачки испит и за управљање ватрогасним камионом.

  • Остало ми је да положим возачки испит за Ц категорију како бих могла да возим ватрогасни камион. Требаће времена да увежбам вожњу, јер је важан део нашег посла и брзина, али не сумњам да ћу бити добар возач – каже девојка ватрогасац.

Д. К.

Оставите Коментар