Власник опанчарске радње „Кири“ Мијомир Алексић трећа је генерација ове породице која се бави производњом народне ношње и опанака.

Све је почело, сада већ давне 1929. године када је мајстор Душан, Мијомиров деда, у селу Умчари отворио малу опанчарску и обућарску радњу. Тада није ни слутио да ће његов посао наследити прво његов син, а потом и унук, који данас своју уникатну робу извози на пет континената.

Наследивши дедин занат, Мијомир је своју радионицу отворио 1981. године у Умчарима, да би десет година касније опанчарску радионицу преместио у Калуђерицу, у којој и данас ради са тимом од десет људи.

У овој радионици негују се стари занати попут опанчарства, веза, ткања, хеклања и абаџијског заната, а свако ко посети радионицу има могућност да види и сам процес производње, као и изложбени простор кога краси разнолике народне ношње и опанци.

Мијомир са поносом истиче да су захваљујући раду и улагању труда, са много љубави и преданости према овој врсти посла, створили беспрекорну и квалитетну израду и постали симбол за народну ношњу и опанке.

Данас, не постоји културно – уметничко друштво из Србије које није чуло за мајсторску радионицу „Кири“, јер своју народну ношњу израђују управо овде, а рукотворине радионице са задовољством купују и људи из разних крајева света.

Њихов производни програм чине кожни опанци, који се израђују различитих облика и дизајна, затим народне ношње из свих крајева Србије, али и земаља Балкана, као и сувенири. Вредне руке запослених у овој радионици шију по мери, заиста широк асортиман народних ношњи, а због обима и количине посла, роба се поручује унапред.

Мијoмир Алексић стекао је звање једног од најпознатијих опанчара Србије, а нада се да ће његова ћерка наставити његовим стопама, јер је одлучио да се следеће године пензиониоше и препусти својој ћерки да даље гради и усавршава израду народних ношњи и опанака. Иначе, његова ћерка има модну линију и сада већ познати модни бренд „Опанчарева кћи“, који представља народну ношњу као модерну гардеробу, али је и она задржала дух народне традиције и традиције њене породице који се преноси са колена на колено.

Оставите Коментар