Председник Венецуеле Николас Мадуро поново је критиковао европске земље које су признале опозиционог лидера Хуана Гваида за председника те земље, а нарочито је оштру критику упутио на рачун премијера Шпаније Педра Санчеса.

Мадуро је рекао да ће Санчес имати „крв на својим рукама“ ако се изведе пуч против њега, преноси АП.

У телевизијском обраћању уживо Мадуро је поновио да одбацује ултиматуме било које земље пошто је истекао рок који му је ЕУ поставила да распише председничке изборе.

Такође је одбио настојања неких земаља и САД да се у Венецуелу пошаљу хитно храна и лекови, рекавши да Венецуела није земља просјака. У међувремену је и Чешка признала Гваида тако да је број европских земаља које су то учиниле порастао на 11.

Ипак, Италија је блокирала нацрт саопштења Европске уније у којем се наводи да ће чланице ЕУ признати Хуана Гваиду, председника скупштине Венецуеле, за привременог председника те државе, јавља Ројтерс позивајући се на дипломатске изворе.

Државе ЕУ су већ данима споре поводом ситуације у Венецуели. Противљење Италије је, међутим, спречило доношење јединственог става Европске уније.

Легитимно изабрани председник Николас Мадуро има подршку Русије, Кине, Турске, Никарагде, Кубе, Боливије, Мексика, као и великог броја земаља света које поштују међународно право и воде се политиком немешања у унутрашња питања независних и суверених земаља.

Док на другој страни САД и њени савезници који су већ показали да им мешања у унутрашња питања суверених земаља нису страна, као да им је и савршено нормално да се труде да по сваку цену не бирајући средства сруше легитимно изабране представнике земаља који им нису по вољи и који мисле својом главом. Оно што је САД и њеним „сателитима“ засметало је то што је Венецуела земља са највећим потврђеним резервама нафте на свету, према подацима Америчке агенције и земља која не жели да дозволи да америчке компаније експолоатишу њихова природна богатства.