Држава је пукла на пола, у Македонији је двовлашће и то је лоша вест не само за нас већ и за наше суседе, каже за Спутњик скопски новинар и аналитичар Миленко Неделковски. У Скопљу је јутрос мирно, али је око зграде парламента више десетина хиљада људи. Грађани страхују од албанске одмазде уколико премине њихов повређени посланик.

Миленко Неделковски јутрос је изјавио за Спутњик да је тешко проценити колико се људи налази испред Собрања зато што је инцидентна ситуација трајала неколико сати и зато што је један број људи завршио на клиникама како би санирао повреде.

„То је велика бројка, свакако неколико десетина хиљада људи“, рекао је Неделковски.

На улицама су, како каже, постављени шатори, али више ради слике која треба да покаже да се неће дозволити да парламент, односно скупштина, падне. Око зграде Собрања је тренутно постављена барикада и никоме се не дозвољава улазак.

Неделковски каже да није сигуран да ће доћи до састанка председника Ђорђа Иванова и страначких лидера, на који је председник Македонија синоћ позвао.

„Искрено, не верујем да ће се то десити, требало би, али из једноставног разлога што албанске партије не признају Иванова за свога председника. Друго, СДСМ је јуче осудио наступ Иванова и рекли су да Иванов није осудио насиље у скупштини, што и није учинио. То и није било насиље већ упад који је експлодирао када је лично обезбеђење Зорана Заева извадило пиштоље и уперило их у правцу људи, цивила и народа“, каже Неделковски.

Сада је питање, додаје, како је неко могао да унесе ватрено оружје у зграду парламента, јер је то забрањено чак и за чланове обезбеђења свих лидера.

„Види се на сликама и видео-материјалу да је лично обезбеђење Заева извадило пиштоље и да су они, на крају крајева, финално, добили јаке батине“, каже Неделковски.

Он верује у данашњи састанак зато што СДСМ не жели да призна ауторитет Иванова.

„Они ће инсистирати на томе да су изабрали оно што су желели да изаберу и неће хтети назад. Али имају велики проблем, не могу да уђу у скупштину. Све то што су урадили је нефункционално, илегално и непотребно. И ситуација је веома лоша, држава је пукла на пола. У ситуацији смо да је сада двовлашће и то није добра вест, не само за нас у Македонији већ и за наше суседе.

Народ је додатно у опрезу јер се страхује да би Албанци могли да се организују и покушају одмазду уколико премине њихов повређени посланик.

Бранко Ђорђевски, новинар македонског „Дневника“ за Спутњик је раније рекао да се ситуација у Скопљу смирује јер је највећа опасност од ескалације сукоба избегнута евакуацијом посланика СДСМ-a, ДУИ и Алијансе за Албанце којима је, како наводи, претио линч од народа револтираног избором Џаферија за новог председника Парламента.

„Полиција је шок-бомбама незадовољне грађане успела да одбије од зграде Парламента, а сузавцем у самом Собрању одбила је народ који је ушао у зграду и опколио опозиционе посланике“, каже новинар „Дневника“ из Скопља.

Ђорђевски подсећа да је сукоб избио због покушаја коалиције СДСМ-a, ДУИ-ја и Алијансе за Албанце да самовољно изаберу председника Парламента, иако је ВМРО-ДПМНЕ упозоравао да ће доћи до револта грађана, конфликата и да ће се ситуација отргнути контроли. Како каже, управо се то и десило, а вечерашњи сукоб био је веома жесток.

„Очигледно је да после овога Македонија улази у зону неизвесности, а остаје да се види шта ће се у петак догодити. Председник Иванов позвао је лидере политичких партија на састанак како би се нашло рационално решење, уз поштовање уставних и законских норми. Међутим, питање је колико њих ће се том позиву одазвати“, каже Ђорђевски.

Долазак или недолазак лидера политичких партија на састанак са македонским председником Ивановим, напомиње Ђорђевски, биће први индикатор да ли ће ситуација даље ескалирати или ће ићи ка смиривању.

„У међувремену је и америчка амбасада поздравила избор Џаферија за председника парламента, што значи да ће и тај елемент утицати на све оно што ће се данас дешавати у Скопљу и широм Македоније“, закључује је Ђорђевски.