„Рушење се замрзава!“ и „Ми не идемо никуд!“ – две су кључне поруке са двосатног разговора незадовољних малих угоститеља и трговаца са општинским представницима Александром Спирићем и Адрианом Хоџић.

Иако је на почетку састанка заузет став да нема повлачења одлуке о рушењу објеката који су се незаконито подизали након рата, уз обећања да постоји решење, притисак незадовољних грађана је учинио своје.

На јавном састанку, учесници протеста су износили своје конкретне примере на којима су хтели да покажу, како они виде, да им је учињена неправда: од тога да су својим делатностима издржавали своје породице, те да сада остају без прихода, до тога да нису „подједнаки аршини“ примењени према свима, односно, дате су повластице власницима већих угоститељских објеката; као и то да према појединицм учесницима протеста представница општинске администрације Адриане Хоџић није испунила обећања на која се, како су сведочили, лично обавезала, о додели локала након што су поједини локали још пре три године и уклоњени.

Никола Ралевић је више пута поновио да грађанима Косовске Митровице „не смета ред, већ неред“, критикујући то што, како је казао, није донето алтернативно решење за наставак трговачких делатности, пре него да се објекти и поруше.

„Рушите, па онда хоћете да тражите решење. Молим вас, стопирајте рушење, пронађите решење након рушења и онда рушите“, казао је. Након што су добили одговоре да је за изградњу нових објеката потребно седам месеци, Ралевић је предложио да се замрзне одлука на тај период, те да када мали привредници буду збринути, онда започне са рушењем преосталих објеката.

Александар Арсенијевић је саопштио да самоиницијативно ступа у штрајк глађу и да неће напустити просторију, за шта је и добио подршку.

Одлуку да се замрзне постојеће рушење, Адриана Хоџић саопштила је након краткотрајног удаљавања са места на којем је седела и разговарала са учесницима протеста, имајући телефон поред ува.

Предлог општине: Изградња тржног центра

Представници локалне самоуправе предложили су оно што они виде као трајно решење – изградњу тржног центра који би био на парцели у центру града на око 17 ари земљишта.

„Ми смо као општина издвојили парцелу у центру града и тражимо трајно решење да вас никада нико не дира у будућности“, рекла је шефица општинске администрације, Адриана Хоџић, наглашавајући да је већина објеката који су срушени или су у плану да се руше, имала само дозволе привременог карактера.

Она је затражила од окупљених да формирају Комисију која би радила са општином на том предлогу решења.

Трећина објекта који би могао бити изграђен за седам месеци, био би у власништву општине и они ће бити додељени садашњим корисницима нелегалних објеката на коришћење, да ли ће то бити под закуп, један је од детаља које треба разјаснити на заједничкој комисији, био је предлог шефице општинске администрације Северна Митровица, Адриане Хоџић.

„Морамо да решимо питање у складу са законом, молим вас да заједно седнемо и разрадимо овај план“, апеловала је она, додајући: „Прави је моменат да сада, када радимо дизајн овог објекта, ви будете део те приче“.

Да ће рушење бити заустављено, Хоџић није могла да обећа, али је најавила да ће захтев власника бити пренет локалној скупштини која ће га размотрити.

Привредници су међутим, инсистирали на томе да се заказана рушења обуставе, један од захтева гласио је на бар две године, а други до изградње тржног центра, па да се тек након пресељења бизниса, настави са планираним рушењем.

„Стопирајте рушење, направите објекат, па онда наставите рушење. Не остављајте људе без хлеба“, одговор је био на предлог решења општинским службеницима.

Било је и захтева за легализацију постојећих објеката.

„Знате које је трајно решење? Легализација наших објеката. Ми ћемо их легализовати на било који начин. Закон у косовској скупштини је донесен за легализацију. Ако не будемо успели овде, ми ћемо успети доле испред владе и горе испред владе и испред разних амбасада“, најавио је Арсенијевић најављујући и штрајк глађу испред амбасада.

На овај предлог Хоџић је нагласила да је могуће легализовати само објекте који се налазе на приватном поседу, не и оне који су на општинском земљишту.

Данас је, у случају наставка рушења, најављен и протест испред америчке амбасаде, али и „свих ваших донатора који вас финансирају“, затим штрајк глађу како власника нелегалних објеката тако и њихових радника, али и самозапаљивања.

Захтеви и упозорење:

Након састанка искристалисали су се следећи услови: Да се данас одржи ванредна јавна седница СО Северна Митровица на којој би се донела одлука да се рушење локала обустави за наредне две године, у ком периоду би се тражило решење за све власнике, односно трговце у овим малим објектима.

Да се формира посебна комисија која би се бавила искључиво питањем проналаска решења а коју би већински чинили представници малих трговаца и угоститеља.

У супротном, за сутра се најављују нове акције, са већим бројем грађана који ће им се придружити.

Оставите Коментар