ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић и његов син Блажо су 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских Острва, Панаме и Гибралтара, а син председника Црне Горе је искористио ту структуру да формира и две скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори, саопштио је Истраживачки центар МАНС.

МАНС додаје да кроз глобалну истрагу о офшор пословима под називом “Пандора папири” коју је водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара са партнерима из 117 земаља.  До сада највећа база процурелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 офшор агенција. Једна од њих је АЛЦОГАЛ, водећа адвокатска канцеларија у Панами са представништвима на свим познатијим офшор дестинацијама, укључујући Британска Девичанска Острва, преко којих су, како наводе из МАНС-а, вођени послови породице Ђукановић.

У документацији те панамске фирме МАНС је пронашао оверене копије уговора о успостављању трастова које су, како је саопштено, Мило и Блажо Ђукановић склопили 21. јуна 2012. године са компанијом ЦМ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед регистрованом на Британским Девичанским Острвима.

– Трастови не постоје у црногорском законодавству, а на офшор дестинацијама обично служе за скривање правих власника имовине. Оснивач траста преноси власништво над имовином на друго лице или компанију која постаје званични власник, иако њом само управља. У уговору о трасту, који остаје скривен од јавности и не доставља се ни једној институцији, се прецизира ко има стварну корист од коришћења или продаје те имовине. Из уговора се види да је старији Ђукановић формирао Victoria Trust, а његов син Capecastel Trust. У њима се наводи минимални оснивачки улог и прецизира да у било ком тренутку у трастове може бити унијета имовина, како од стране самих оснивача, тако и других лица. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаније и жиро рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове – наводе из МАНС-а.

Да се заиста ради о председнику Црне Горе и његовом сину МАНС тврди да показује оверена документација која је приложена приликом успостављања трастова: дипломатски пасош Мила Ђукановића и рачун за воду са његове подгоричке адресе, који је послужио као доказ пребивалишта. Његов син је доставио црногорску личну карту и рачун за изнајмљивање стана у Лондону, саопштено је. 

У документима пише да су Ђукановићи успоставили трастове због планирања наследства и ради заштите имовине, док су као извори средстава наведени приходи од њихових каријера ипрофит од инвестирања. Реч је о неопозивим трастовима, који стварним власницима омогућавају да њихова скривена имовина буде заштићена, чак и када је предмет судских поступака или потраживања повјерилаца.

– Уговорима је предвиђено да се средства у трастовима акумулирају све док Мило, односно Блажо не дају другачије упутство – навела је извршна директорица МАНС-а Вања Ћаловић на конференцији за медије. 

Из МАНС-а наводе да све почиње у елитном делу Лондона, на адреси 39-40 St James’s Place, где је, без видљивих обележја, до пре неђељу дана, била смештена адвокатска канцеларија Charles Mia Limited.

– Адвокат из те фирме, Едваард Харолд Чарлс Кејн, је 25. маја 2012. године оверио црногорску личну карту Блажа Ђукановића која је важила до 27. септембра 2019. године. Пет дана касније, његов колега из исте адвокатске куће, Марк Петер Стибел је оверио дипломатски пасош Мила Ђукановића који је издат 20. јануара 2011. године, са роком важења од четири године. На печатима којим су документа оверена пише да су Мило и Блажо Ђукановић лично донели оригинале својих докумената, како би адвокати потврдили њихов идентитет – навела је Ћаловић на конференцији.

„Пандора папири“, како наводе из МАНС-а, показују да су оверене копије из Лондона послате у Швајцарску, компанији CM Management SА, која је у марту 2013. године променила име у LJ Managment SA.

– Канцеларија те швајцарске фирма се налазила у граду Нушател, на адреси Руе ду Сеyон, број 2. Управо на тој адреси је чувана документација компаније која је управљала трастовима Ђукановића, као и подаци о скривеним власницима и пословању још најмање 182 компаније са Британских Девичанских Острва. Почетком 2017. године LJ managment SA је затворила канцеларију у Нушателу у преселила се у Женеву. Сада послује на адреси Rue de St-Leger . Да швајцарска компанија скрива тајне послове Ђукановића сазнали смо захваљујући подацима адвокатске канцеларије Alerman, Coldero, Galindo Алерман & Lee Trust (ALCOGAL) из Панаме која се бави регистрацијом фирми на бројним офшор дестинацијама, а чији подаци су процурели – саопштено је из МАНС-а.

Крајем 2014. године, додају, ALCOGAL је затражио од швајцарског LJ Menagment податке о повезаним компанијама које су, уз његову помоћ, регистроване на Британским Девичанским Острвима.

ALCOGAL објашњава да долази међународна ревизија и тражи да LJ Managment достави документа потребна за проверу података о фирмама и њиховим стварним власницима.

Директорка LJ Managmenta, Барбара Халди, је 18. новембра оверила копије личних докумената Ђукановића, а 16. децембра 2014. године она су послата препорученом поштом на адресу ALCOGAL-а у Панами.

Из МАНС-а додају да су из те фирме 23. децембра потврдили да су примили пошиљку и констатују да су достављени подаци за Мила и Блажа Ђукановића  у вези са компанијом Љ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед. Тако је, наводе, почетком 2013. године названа фирма ЦМ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед са којом су Ђукановићи склопили уговоре о успостављању трастова.

– Први званични власник фирме која је управљала трастовима Ђукановића је била компанија Puffin Agencies са Гибралтара. Власништво је, затим, преузео Clambake Limited, који је истовремено обављао и функцију директора заједно са Cellar Limited. Те две фирме су регистроване на Британским Девичанским Острвима, а као своју пословну адресу наводе поштанско сандуче у Rue du Seunon број 2 у Нушателу, где се налази канцеларија LJ Managment . Свим тим компанијама је управљала Барбара Халди, директорка LJ Managment – саопштено је и додаје се да је реч о фирмама које пружају услуге изнајмљивања директора и пословних секретара и званично представљају бројне друге компаније, омогућавајући стварним власницима да сакрију свој идентитет.

Те фирме, истичу из МАНС-а, фигурирају и у двема компанијама чији стварни власник је Блажо Ђукановић.

– Судећи по документацији доступној у “Пандора папирима”, сарадња Ђукановића са компанијама из ове мреже је започела Блажовим тајним пословима. Он је 23. фебруара 2012. године уз помоћ ALCOGAL, а уз посредовање тадашњег CJ Managment SA, на Британским Девичанским Острвима формирао компанију Victoria Bridge Finance Ltd.  То показују интерна документа ALGOCAL-а у којима су наведени стварни власници скоро 15 хиљада компанија које је та адвокатска кућа основала. У случају фирме Victoria Bridge Finance Ltd, као крајњи власник је наведен Блажо Ђукановић, уписан је његов број пасоша (С91ХГ1950) који је истекао 27. марта 2019. године, датум рођења, држављанство и адреса пребивалишта у Лондону – додаје се. 

Званични власници и директори те компаније су исти као и фирме која је управљала скривеним трастовима Ђукановића. И њена пословна документација је чувана на истој, швајцарској адреси, тврде из МАНС-а-

– Седам дана након успостављања Блажовог траста, 28. јуна 2012, његова фирма Victoria Bridge Finance Ltd заједно са Arcola International Ltd са Британских Девичанских Острва, у Лондону оснива DGT Energy. Прво седиште те компаније је било на истој адреси на којој се налазила фирма лондонске адвокатске канцеларије, Charles Mia Limited, која је оверавала Блажова и Милова лична документа за потребе оснивања трастова. У DGT Energy 4. фебруара 2015. улазе Laumarsh Investments Limited и Artemis Ventures International Limited, поново са Британских Девичанских Острва, а дан касније излази Arcola. У тим променама им помаже иста адвокатска кућа – Charles Mia – додаје се. 

У одговорима на питања МАНС-а и ИЦИЈ-а и Мило и Блажо Ђукановић тврде да у трастове никада нису улагали и да им ти скривени послови нису донели било какав новац. То потврђују и агенти задужени за управљање њиховим трастовима, који су, иначе, дужни да податке о пословима својих клијената скривају од јавности.

– Уговори предвиђају да, поред почетног капитала, који је у оба случаја износио минималних 100 фунти, било који појединац или компанија могу уплатити додатна средства или пренети имовину на трастове чији власници су Ђукановићи. Фирма која управља њиховим трастовима није имала обавезу да на Британским Девичанским Острвима подноси финансијске извештаје, а документацију о свом пословању је чувала у Швајцарској. Због тога подаци о имовини у власништву тајних трастова Ђукановића нису били део процурелих докумената – саопштено је из црногорске НВО. 

Оставите Коментар