Сједињене Америчке Државе изразиле су „забринутост због заоштравања реторике“ у вези са устоличењем митрополита Српске православне цркве Јоаникија на Цетињу 5. септембра и позвале све у Црној Гори да раде на смиривању тензија.

-Охрабрујемо црногорске власти и Митрополију црногорско-приморску Српске православне цркве да блиско сарађују по питању локације устоличења новоизабраног митрополита Јоаникија, а да безбедност грађана буде изнад свега – навео је неименовани портпарол Стејт департмента у одговору на питање да ли су САД забринуте због стабилности у Црној Гори у светлу пораста етничких тензија уочи планираног устоличења Јоаникија на Цетињу.

Стејт департмент оцењује и да је Црна Гора „дуго препозната као разнолика и толерантна земља“ и да би сви „грађани требало да ураде свој део да испоштују ту поносну традицију“.

– Позивамо све, грађане, политичке и верске лидере, да раде на смиривању тензија – поручио је портпарол Стејт департмента.

У тексту се додаје да САД подржавају верске слободе, укључујући и право појединаца да слободну практикују своју веру.

– Истовремено, САД такође подржавају слободу изражавања, укључујући и право на мирно окупљање – закључује се у одговору Гласу Америке.

Потпредседник владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је синоћ за ТВЦГ да држава гарантује да ће све протећи мирно 5. септембра на Цетињу, као и да су државни органи апсолутно спремни да гарантују уставна права свим грађанима Црне Горе.

Неколико хиљада људи окупило се у недељу на Цетињу на протесту против најављеног устоличења митрополита у Цетињском манастиру, поручујући да неће дозволити тај, како су рекли, „симболички чин српског покоравања Црне Горе“.

– Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је у недељу, током служења литургије у Цетињском манастиру, да њега не шаље ниједна држава, већ Српска православна црква, упозоравајући опоненте његовог устоличења на Цетињу да „могу навући проклетство на себе.

Оставите Коментар