Од пре неколико дана нисте више запослени у Канцеларији за КиМ, зашто?

– Нисам више запослен у Канцеларији за КиМ, јер нисам могао да трпим неправду, да лажем, да газим своју реч, да се понашам супротно договорима, другим речима да пратим директора у свему томе. Али и јер сам показао да ја не бих њега никада издао, као што је он мене. Сматрам да је отказ који сам добио показатељ да постоје велики притисци на институције и да оне често подлегну под тим притисцима, али ја се питам: докле ћемо политику кројити по вољи и мери западних медија, а не по вољи народа и у складу са интересима отаџбине?!

Шта је права истина о вашој сада бившој функцији у Канцеларији за КиМ, ко вам је понудио то место и каква је била сарадња са Марком Ђурићем?

– Сарадња сам господином Марком Ђурићем је била најбоља могућа, до 23.12.2016. Док ме се није одрекао због једног новинарског питања, замислите притиска да се због тога лаже. Мада сам ја и после тога наставио са преданим радом и најбољом могућом сарадњом са моје стране, упркос линчу који је био од једног дела медија. Договорили смо заједнички наступ у јавности директор Марко Ђурић и ја, како би ми се потврдио легитимитет, који је изјавом од 23.12. нарушен. Само Марко зна, како је успео да од свих својих предлога (било их је 4) не испуни ни један. Док сам радио у Канцеларији ја сам пружио себе, трудио се да допринесем да се питање КиМ врати међу приоритете. Сматрам да сам за кратко време успео да пружим допринос и надам се да ћу у времену које долази имати прилику да наставим са својим радом. Није њима трн у оку Миша Вацић, или било који појединац, њима је трн у оку идеја Српског Космета.

Због чега је део српске јавности вашу функцију у Влади дочекао са бројним критикама и осудама?

– Они нису ни 5% популације, то је цензус коалиција, јавности за коју се може боље рећи бивши режим. Они су бучни на твитеру и у својим медијима, мада их у друштву, нико не прати нити сматра за озбиљне. Они имају критике и осуде, јер сам био првоборац у борби против њихове пљачкашке власти током које су разорили државу, народ свели на жртву транзиције, а од себе направили тајкуне. Нормално је да се буне против неког ко је симбол борбе против жутог лоповлука и либералне диктатуре, јер уз све што су ми урадили током њихове власти, нису успели да ме сломе, само су ми напротив пружили легитимитет и пуно искуство да управо ја завредњујем да ту, где се они највише сада плаше да ме виде у институцијама државе Србије.

Били сте један од путника у возу за Косовску Митровицу који се вратио из Рашке. Како сте доживели то путовање и колико је ситуација заиста била на ивици оружаног сукоба?

– Јесам, било је стресно за породице путника и новинара који су били у возу, њима су свима стално звонили телефони јер су их звали родитељи, деца…
Ми смо се осећали безбедно, знали смо да наша војска неће дозволити да се ишта лоше деси. Мудром одлуком воз је заустављен, биће дана када ће слободно моћи преко административне линије проћи. Народ је поздрављао воз свуда како се појављивао, и зато верујем да нам је ипак пут остао у лепом утиску.

Постоји ли могућност за неким новим државним задужењем и да ли бисте га прихватили?

– Свакако, на располагању сам својој држави и народу. Не улазим у политику као дизач рампе (Шутановац), с теткиног кауча (Ђелић), исцепане јакне (Јовановић) да бих после државног задужења имао милионе. Скромна сам особа, имам већ све што ми је неопходно. Желим својим знањем, енергијом и искуством да помогнем у борби за бољу Србију. Ја сам навикао да се носим са оваквим притисцима, клеветама и подметањем. Никада се нисам освртао на то и никада се нисам поколебао. Не боли ме то што сам добио отказ, боли ме то што видим да могу да манипулишу појединцима у нашим институцијама. Ја сам спреман да за Србију радим без икакве надокнаде, а да ли су они спремни да раде против ње без силних долара које примају из западних фондова?! Време ће показати!

Како коментаришете неке натписе у јавности да нисте поседовали довољно квалификација за место саветника у Канцеларији за КиМ?

-Ко то каже? Они који су ову државу довели на руб пропасти, они због чије политике, ни после 4 године домаћинске и штедљиве, одговорне власти, не могу да се покрпе и исправе штете и дугови који су после њих остали.
Мене зову криминалцем, они који су највећи криминал починили, погледај те колико су живота уништили пљачкајући државна предузећа, штетним јавним набавкама, намештеним комбинацијама за своје партијске пајтосе све преко грбаче српског народа. Ако од њих долази та констатација, онда ми је част.
Да ли то екстремистом мене зову они, који су ухапсили највише људи икада у историји Србије, а да је 95% ухапшених било невино, и да су сви потом тужили државу за накнаду штете. Кад год су замишљали да је прилика, хапсили су неистомишљенике. Владали су пљачком и застрашивањем.
Месецима се води медијска хајка против мене лично и најчешће се поставља питање које су моје квалификације да добијем прилику да радим у Канцеларији за КиМ. Ја сам ангожаван на питању Косова и Метохије већ 15 година, нема енклаве коју нисам обишао, села или града северно и јужно од Ибра које нисам посетио. Знам како живе Срби на КиМ, јер сам са својим саборцима радио на пружању и хуманитарне и политичке подршке која им је била потребна. Ја имам практично искуство и то ме је препоручило да помогнем Канцеларији. Сви знамо да се дешава да у институцијама седе они који не познају конкретну проблематику. Да ли западни медији који су ме напали и њихове НВО поручују да Косметом треба да се бави неко ко га никада није обишао?! Неко ко у теорији познаје проблем, али никада није заиста видео како Срби на КиМ живе. Моје искуство са терена је нешто што је потребно Канцеларији. Сви ми у Београду и у ужој Срби често смо говорили о Косову и Метохији, али мало је оних који су заиста делима нешто допринели за нашу јужну покрајину.
Ја се за КиМ нисам борио из топле собе, салонских пријема и скупштинских клупа, већ сам своју младост посветио том питању. Био сам уз тај народ и они то знају. То је моја квалификација, то је моје радно искуство и то је мој радни стаж. Он се не уписује у радне књижице.

Да ли сте још увек на челу покрета „1389“ и шта се дешава са овим покретом тренутно?

– Нисам на челу већ 3 године. Покрет 1389 доживљава своју хибернацију.

Шта очекујете од преговора у Бриселу?

– Лакши живот за Србе на КиМ, поготово оне јужно од Ибра. Формирање ЗСО.

Где је будућност Србије, у ЕУ, у савезу са Русијом или постоји неки трећи пут?

– Сматрам да смо на прагу нове ере. Доба национализма почиње. Великом Русијом влада националиста Владимир Путин, САД води националиста Доналад Трамп. У Европи у наредних 3-5 година догодиће се такође тектонске политичке промене, у Француској већ ове године. Велики националиста Марин ле Пен ће стати на чело Француске. То говори да ће и међународни односи бити другачији. Да Москва и Вашингтон неће више бити противници. Да је могућа сасвим нова Европа, Европа нација. Србији је место уз Трампову Америку, Путинову Русију и Европу нација.

Постоји ли могућност за помирењем у региону, ту првенствено мислимо на српско-хрватске односе?

– Чини ми се да смо ми Срби једини који радимо на том помирењу, и то превасходно наш премијер Александар Вучић. Комшилук би могао бар знаке добре воље да покаже. Треба нам мир, јер из мира произилази политичка стабилност која је предуслов за бољи живот свих људи, како Србије, тако и региона. Да би дошло до помирења и у српско-хрватским односима треба прво да обештете све жртве Олује, врате имовину прогнаним Србима, престану да омаловажавају жртве у Јасеновцу…

Извор: Афера
Фото: принтскрин