Експанзија турских предузетника у Црној Гори и растуц́е присуство Албанаца, посебно оних са Kосова, имају геостратешке, а не економске разлоге и убрзано мењају етничку структуру те земље, тврди лидер Покрета за промјене Небојша Медојевиц́.

Због тога што је политика Мила Ђукановиц́а базирана на пођелама, Срби и Црногорци постају лак плијен за било коју страну силу која жели да се инсталира у Црној Гори. Тиме, сматра Медојевиц́, лако могу бити угрожени и стабилност земље и витални национални интереси.

У претходних неколико година у Црној Гори је примијетан све вец́и број значајних унутрашњих а у последње вријеме и спољних миграција и досељавања становништва. Предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевиц́ каже да у једној малој земљи од 630 хиљада становника овакви процеси у перспективи могу бити веома опасни по етничку и демографску структуру. Веома је вјероватно да актуелне имиграције у Црну Гору у својој позадини немају економску вец́ геостратешку логику, додаје он.

„У последњих годину дана такође се примјец́ује и експанзија турских предузетника, а према мојим сазнањима, не ради се о економском интересу, вец́ о геостратешким процесима гђе је буквално ријеч о гуленистима који долазе у Црну Гору, оснивају фирме и масовно закупљују пословне просторе, купују некретнине, плацеве. Постоји јасна назнака да они ту не долазе због економских интереса, вец́ да желе да се настане у Црној Гори“, каже Медојевиц́.

С тим у вези, наш саговорник поставља питање — откуд наједном огроман број турских фирми у Црној Гори?

„У Старом граду у Kотору вец́ину пословних простора закупиле су те фирме, које се не појављују директно, вец́ су врло опрезне. Држављани Турске су за годину дана на територији Црне Горе основали укупно 1.700 фирми. У питању су турски бизнисмени, гуленисти, а с обзиром на то да је познато да су у вези са америчким специјалним службама са којима су заједно радили тајне операције у Турској и региону, то изазива озбиљну забринутост“, истиче Медојевиц́.

„Они у Црну Гору сигурно не долазе због економског интереса. Црна Гора је сиромашна земља, са малим тржиштем, и домац́и предузетници муку муче да своје компаније оставе у животу, а не да направе неки велики бизнис. Овђе су крупни послови и велике паре резервисани само за тајкуне блиске Ђукановиц́у“, објашњава Медојевиц́.

Наш саговорник такође сматра да у погледу масовног досељавања турских држављана у Црну Гору „очигледно постоји неки план који ц́е се врло брзо виђети, јер ти људи не улажу толики новац у Црну Гору да сјутра не би имали неку јасну идеју, интерес или политички утицај“.

Са друге стране, Медојевиц́ упозорава на то да се у Црној Гори у последњих неколико година етаблирао и пункт албанске мафије са Kосова који се сада, како тврди, налази у Будви.

„Ту се раде велики грађевински послови, очигледно са великим бројем станова које ц́е плански купити Албанци из Албаније и са Kосова, а не наши Албанци из Црне Горе, који такође годинама напуштају Црну Гору“, каже Медојевиц́.

„Пункт албанске мафије у Будви је повезан са ОВK и албанском мафијом, док 1.700 турских фирми наводи на врло јасан закључак да овђе може доц́и до промјене демографске и етничке структуре и до повец́аног утицаја неких страних фактора у Црној Гори преко нових становника који ту не долазе из економских разлога или јер траже спас у Црној Гори, вец́ из неких геостратешких разлога“, сматра Медојевиц́.

Нажалост, како истиче наш саговорник, Срби и Црногорци су захваљујуц́и политици Мила Ђукановиц́а подијељени и посвађани, што Црну Гору данас чини лаком метом за било кога са стране.

„Kада ја то кажем у Црној Гори, одмах ме нападају режимски медији и НВО које раде под контролом америчке амбасаде, тако да мој глас и глас ДФ-а остаје усамљен. Дакле, моја прича нема никаве везе са правима Бошњака или Албанаца у Црној Гори, овђе се ради о неким геостратешким помјерањима која могу опет да доведу у ситуацију да неке велике силе искористе Црну Гору и Балкан за промовисање својих интереса и за изазивање нестабилности“, наглашава Медојевиц́.

„Ми овако посвађани у Црној Гори, посебно Црногорци и Срби у разним партијским рововима, бојим се да пропуштамо неке озбиљне геостратешке токове који ц́е угрозити стабилност наше земље и виталне националне интересе, а када буде свима јасно, можда буде касно“, упозорава наш саговорник.

На крају разговора, Медојевиц́ закључује да ни НАТО у овом случају не може бити ни од какве помоц́и Црној Гори. Kако додаје, НАТО ц́е убудуц́е само тражити од Црне Горе да повец́а трошкове одбране, буде интероперабилна, и да учествује у неким операцијама Алијансе, али, како наглашава, „НАТО је војни савез који не решава суштинска политичка питања“.

Оставите Коментар