Такозвани „Протести против диктатуре 2017“ одржавају се у Београду свакодневно испред Народне скупштине Републике Србије од дана објављивања резултата са председничких избора. 

У јавности се од самог почетка протеста спекулише о томе ко стоји иза свега, да ли су скупови спонтани, или пак део већег, свеобухватнијег пројекта организованих од стране западних струја. На челу колоне су се сваког дана могла видети друга лица, која су дискретно промовисала своја убеђења и агитовала за своје кандидате. Ко су та лица, биће укратко објашњено у даљем тексту.

ДРУГИ КРУГ

У току предизборне кампање настао је покрет под именом „Други круг“ који је позивао на окупљање грађана против актуелног премијера Александра Вучића, не сврставајући се ни за једног кандидата. Међутим, свега пар дана пре самих избора пале су маске и момци из „Другог круга“ откривају да су део такозваног „Вуковог Тима“, односно изборног штаба Вука Јеремића, на челу са бившим функционером ДС-а Живорадом Павловићем, познатијем као Жика Паук. Првих дана протеста, Вукови момци су окупљенима делили налепнице са логом њиховог покрета и покушавали да буду најгласнији у одређивању трасе протестне шетње. Али, у медијима убрзо долази до објављивања веза између Вука Јеремића и „Другог круга“, те се по налогу послодавца, повлаче са места самопроглашених вођа док на њихово место ступа свима познати новинар Теша Тешановић.

ТЕША ТЕШАНОВИЋ

Свима познат као новинар, Теша Тешановић је дугогодишњи члан Српске Радикалне Странке. По оснивању „Другог круга“, Теша напушта СРС и постаје један од кључних играча штаба Вука Јеремића. Због своје велике популарности међу омладином, добија налог да се дискретно позиционира на чело колоне и замени своје већ компромитоване колеге. Тешино лидерство међутим кратко траје услед појаве радикалних левичара и анархиста из организација Маркс21 и Анархосиндикалистичка Иницијатива.

ЛЕВИЧАРИ И АНАРХИСТИ

На друштвеним мрежама се у затвореним групама још од почетка протеста разне левичарске и анархо струје договарају о преузимању протеста и коришћењу истог за остваривање својих циљева. Уредништво портала „Националист“ имало је увид у садржај једне од тих група. Тренутни неформални вођа Александар Ристић, активиста Маркс21 већ данима позива колеге левичаре на радикализовање скупа и изазивање нереда!

Јасно позивање на радикализовање протеста. Фото: Принтскрин

Пар дана касније, уследила је анализа протеста од стране истог овог комунисте, при чему је акценат стављен на преузимање скупа.

Позив за ,,мало веће левичарско исцимавање“. Фото: Принтскрин

У суботу, на протесту се поред Александра са мегафоном у рукама појавио и Павле Илић, док му је друштво правио Вук Сувајџић, обојица активисти Маркс21. И они нису сами, већи број комуниста им пружа подршку у виду савета у тренуцима предаха између скандирања парола. Тако су се могле уочити Јелена Вељић, Исидора Аћимов, Маја Крек и друге особе познате по прављењу инцидената у току блокаде Филозофског факултета у Београду 2011. и 2014. године.

Павле Илић и Вук Сувајџић, радикални комунисти на протесту. Фото: facebook.com

Иако се вероватно већи део људи који протестује против изборних резултата окупља са жељом да искаже бунт против тренутног стања у земљи, јасно је да они који их воде (или бар покушавају да воде) су заправо људи из разних политичких странака и покрета, са циљем да масу искористе за спровођење својих идеја.