Глобална потрага за литијумом је у јеку, а највеће резерве у Европи овог метала који се користи за батерије, према неким проценама, леже у Србији.

Тежак део посла могло би да буде његово извлачење, наводи агенција Блумберг.

Како наводи агенција, геолози истражују брдовити пејзаж у потрази за металом који постаје све присутнији у савременој технологији: литијумом, и то подручје у Србији где је пронађен може да постане нови европски фронт у економској бици са Азијом.

Глобална потрага за литијумом је у јеку, док компаније желе да смање употребу фосилних горива. БлумбергНЕФ процењује да ће током следећих 11 година потражња литијумског материјала за батерије порасти осам пута.

Процењене резерве литијума у Србији су највеће у Европи, а незасити апетит за батеријама које напајају све, од ајфона до аутомобила „Тесла“, подстиче жељу компаније Рио Тинто Гроуп да истражи могућност његовог ископавања.

Председник Александар Вучић у фебруару је литијум назвао „једном од највећих нада за Србију“ и позвао компаније да убрзају посао како би покренуле производњу.

У језгру литијумских снова Србије налази се минерал назван „јадарит“, по долини Јадар. Садржи литијум и бор који се користи у керамици, дубривима и изолацији.

У централној и источној Европи, Чешка и Аустрија такође проучавају потенцијал ископавања литијума. Румунија поново отвара руднике за ретке земаљске минерале. И међународне компаније шире производњу батерија у региону, укључујући Дајмлер АГ и Јохнсон Маттхеи Плц у Пољској.

Али, литијумска енергија у Србији, ако се може профитабилно извлачити, довољно је велика да помогне континенту да се такмичи са Азијом, посебно с Кином, трећим највећим светским произвођачем литијума и врхунским произвођачем литијум-јонских батерија.

Рио Тинто, једна од највећих светских рударских компанија, и истраживач са седиштем у Аустралији Јадар Литхиум Плц тестирају колико литијума има у Србији.

Рио Тинто је одбио да коментарише, а Јадар Литхиум, који обухвата групу непознатих инвеститора које заступа ЈПМорган Цхасе & Цо, одбио је да тачно прецизира где истражују.

Оптимистичке процене владе и прелиминарно истраживање показују да у Србији може бити чак 200 милиона тона резерви, док амерички Геолошки институт каже да у земљи има милион тона идентификованих резерви, што је чини једним од најбогатијих извора литијума у Европи.

Иако је ископавање још увек најмање три године далеко, српске власти заговарају развој додатних активности, као што су рефинација и производња батерија.

  • Отварање фабрике батерија било би кључно за подизање животног стандарда – каже Ненад Антић, заменик градоначелника Врања, најближег града истраживању које спроводи Јадар Литхиум Плц. Он процењује да би производња смањила стопу незапослености у граду са 80.000 становника, где је око 10.000 људи без посла.

Рио Тинто је на свом сајту назвао Јадар “значајном вредношћу за Србију”, и навео да литијум и бор “играју значајну улогу у енергетски ефикаснијој будуцности”.

Оставите Коментар