Симболичним пресецањем врпце први мурал у Србији посвећен хероини Диани Будисављевић, која је из логора у Хрватској током Другог светског рата избавила преко 12 хиљада деце, открила је Јелена Бухач Радојчић, једна од деце које је Диана спасила из логора Јасеновац и на основу чијег је сећања написан сценарио за филм „Дара из Јасеновца“.

Мурал је осликан на згради између Улица Иве Лоле Рибара и 29. Новембра у Врању и осмислио га јеи осликао признати врањски уметник Стефан Стојановић Слеш.

Јелена Бухач Радојчић је у емотивном говору рекла да је њој посебна част што ће пресећи врпцу, јер се захваљујући Дијани по трећи пут родила.

  • Дијана ми је поклонила трећи живот. Први ми је дала мајка, други отац који је изашао из склоништа и тако спречио наше стрељање од стране Немаца, док је Дијана моју двојицу браце и мене одвела из логора и спасила од усташког ножа.

Слеш који је мурал урдио за само три дана каже да је ово један од његових мурала које је урадио у рекордно кратком року уз помоћ пријатеља Предрага Симоновића.

  • Уопште нисам имао свест да ће се то десити тако брзо. Основна емоција коју сма желео да пренесем је сета која прати Дијанин лик због свих тих дешавања, али и да ведрим бојама пренесемо наду – наводи Слеш.

Пројекат израде мурала покренула је неформална група Женски солидарни фронт, а захтев је поднео Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност из Врања.

Милица Анђелковић Јовановић из Женске Групе подсетила је да је на данашњи дан пре 43 године Диана Будисављевић приминула и да је и то био повод да се баш данас открије мурал, њој у част.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар