Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је најновији нацрт Резолуције о стању људских права на Криму у којој се између осталог наводи да насилно заузимање тог полуострва представља илегалан чин и кршење међународног права, а међу 26 земаља које су гласале против нацрта Резолуције била је и Србија.

Нацрт Резолуције под именом „Стање људских права у Аутономној Републици Крим и у граду Севастопољу, Украјина“ усвојен је у четвртак са 67 гласова за, 26 земаља је гласало против, док су 82 биле уздржане.

Против нацрта документа су, поред Србије, гласале Русија, Јерменија, Белорусија, Боливија, Бурунди, Камбоџа, Кина, Куба, Северна Кореја, Еритреја, Индија, Иран, Казахстан, Киргистан, Мјанмар и Никарагва. Против су гласале и Јужна Африка, Јужни Судан, Сирија, Таџикистан, Уганда, Узбекистан, Венецуела и Зимбабве.

У Резолуцији је осуђен политички мотивисан прогон држављана Украјине и Русији је упућен позив да ослободи све Украјинце који су илегално заточени на окупираном Криму и на територији Русије. Нацрт Резолуције позива Русију да престане да „приморава становнике Крима да служе у оружаним снагама или резервним војним јединицама Руске Федерације“.

Резолуција ће се на дневном реду Генералне скупштине наћи у децембру.