Најбогатији Американци се боје глобалне апокалипсе и предузимају мере да јој умакну.

Најмање седморица њих из Силиконске долине већ су купила специјалне бункере за „смак света“ – тешке по 150 тона – поставили их на територији Новог Зеланда.

Три и по метра испод земље.

Бункере производи тексашка компанија Rising S Co из Тексаса, чији је генерални директор Гари Линч. Али, зашто Нови Зеланд?

Америчка новинска агенција Bloomberg наводи да амерички богаташи настоје да себи обезбеде сигуран спас за случају избијања нуклеарног рата, какве глобалне епидемије која би косила као некад куга и планетарне побуне сиротиње против 1 одсто богатих.

А зашто Нови Зеланд – до којег би стигли приватним авионима – објашњава Линч:

„Та земља никоме није непријатељ. Она није на нишану ничијег нуклеарног оружја. Њој не прети рат. То је место где људи с разлогом траже прибежиште“.

Нови Земан има 4,8милиона становника, а од Астралије је удаљен 4.000 киломатара.

У тој земљи неки политичари бициклима долазе на посао.

Стамбени квадратни метар је два пута јефтинији него у Сан Франциску.

Нови Зеланд је – схвативши да је изолованост заправо његова развојна шанса – почео да управо на страху од глобалне катаклизме привлачи технолошке иноваторе и инвеститоре.

Један од њих је амерички био-инжењер Реги Лутке који је своје пресељавање на Нови Зеланд овако објаснио:

„Та земља људе из Силиконске долине привлачи тиме што уопште не личи на Силиконску долину“.

Лутке је један од оних који су добили „инвестициону визу“ на коју имају право сви који на Новом Зеланду током три године потроше најмање 6,7 милиона долара.

Прошле године је то право искористило 17 богатих Американаца.

Више од 10 Американаца са Западне обале купило је некретнине око Квинстауна вредне милионе долара.

Милијардер и суоснивач PayPal Питер Тил – иако је на Новом Зеланду боравио свега 12 дана – добио је пребивалиште и поред града Ванака купио имање које је платио 13,8 милиона долара.

Поводом америчке „помаме за Новим Зеландом“, бивши премијер те земље – Џон Кеј – рекао је:

„Ако желите `резервни аеродром` за случај смака света – изабраћете неко удаљено и безбедно место. А Нови Зеланд је управо такво место. Лично знам доста људи који говоре да ће купити некретнине код нас ако свет крене у пакао“.

Bloomberg је, иначе, објавио да се управо о таквој `евакуацији на Нови Зеланд` разговаралона трим последњим вечеринкама у Силиконској долини.

Агенција тврди да је на последњој један од богаташа испричао да у гаражи држи у приправности мотоцикл са оружјем којим ће – заобилазећи `чепове` у градском саобраћају за најкраће време стићи до свог приватног авиона који држи на једном аеродрому у Невади.

Објаснио је – са озбиљним изразом лица – да ће му оружје бити потребно да се одбрани од зомбија.

И бос Y Combinator – Сем Алтман – не крије да ће у случају какве пандемије бежати на Нови Зеланд.

И он је спремио `путну торбу`- са оружјем, антибиотицима, батеријама, водом, гас-маском…

Оставите Коментар