Америчка космичка агенција је саопштила колико је тачно потрошено новца за изнајмљивање места на руским летелицама „Сојуз”, будући да њени партнери “Спејс икс” и преплаћени “Боинг” нису успели да испуне рокове у НАСА програмима за космичке летове.

Током протекле две деценије, НАСА је потрошила 3,9 милијарди долара за превоз 70 космонаута космичким бродом “Сојуз”, до и од Међународне космичке станице (МКС), навела је агенција у свом ревизорском извештају.

САД су раније користиле свој космички шатл за превоз посада на МКС, али тај програм је обустављен 2011. године, након што су два шатла експлодирала у току лета, приликом чега је погинуло 14 људи. Космичке летелице руске производње од тада су остале једино превозно средство НАСА-е.

Агенција је, у међувремену, одлучна да у будућности пређе на обављање сопствених летова без посаде и без помоћи Москве. Међутим, обећавајући пројекти у партнерству са “Боингом” и “Спејс иксом” Илона Маска показали су се “неколико година иза планираног оперативног датума”, саопштила је НАСА.

– Оба извођача радова имају низ техничких и безбедносних питања које треба да реше пре него што буду одобрени за превоз посаде до МКС – саопштила је канцеларија генералног инспектора агенције, тврдећи да је НАСА заправо “преплатила” “Боингу” 187 милиона долара за припрему мисија за посаде МКС.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here