Америчка космичка агенција је саопштила колико је тачно потрошено новца за изнајмљивање места на руским летелицама „Сојуз”, будући да њени партнери “Спејс икс” и преплаћени “Боинг” нису успели да испуне рокове у НАСА програмима за космичке летове.

Током протекле две деценије, НАСА је потрошила 3,9 милијарди долара за превоз 70 космонаута космичким бродом “Сојуз”, до и од Међународне космичке станице (МКС), навела је агенција у свом ревизорском извештају.

САД су раније користиле свој космички шатл за превоз посада на МКС, али тај програм је обустављен 2011. године, након што су два шатла експлодирала у току лета, приликом чега је погинуло 14 људи. Космичке летелице руске производње од тада су остале једино превозно средство НАСА-е.

Агенција је, у међувремену, одлучна да у будућности пређе на обављање сопствених летова без посаде и без помоћи Москве. Међутим, обећавајући пројекти у партнерству са “Боингом” и “Спејс иксом” Илона Маска показали су се “неколико година иза планираног оперативног датума”, саопштила је НАСА.

– Оба извођача радова имају низ техничких и безбедносних питања које треба да реше пре него што буду одобрени за превоз посаде до МКС – саопштила је канцеларија генералног инспектора агенције, тврдећи да је НАСА заправо “преплатила” “Боингу” 187 милиона долара за припрему мисија за посаде МКС.

Оставите Коментар