До краја године биће отворено још десет локала чувеног бренда у главном граду Србије. Натпис и на ћирилици захваљујући инсистирању заменика градоначелника Горана Весића. Србија је једина земља бивше Југославије где је Старбакс дошао.

Фото: facebook.com/Goran.Vesic.zvanicna.stranica
Фото: facebook.com/Goran.Vesic.zvanicna.stranica

У Београду ће 15. априла бити отворен први Старбакс, а натпис чувеног бренда биће исписан и ћирилицом!

Како сазнајемо, до краја године у главном граду биће отворено још 10 њихових локала, а натпис на ћирилици је изричит услов који је поставио заменик градоначелника Београда Горан Весић. Да подсетимо, Стабакс је пристао да његов лого буде исписан на ћирилици још само у Москви!

Према нашим сазнањима, градска управа увелико ради на томе да сви велики страни трговински ланци који послују у Београду ускоро своје фирме истакну и на ћириличном писму.

Управо су, како сазнајемо, у току преговори са чувеним ланцем брзе хране Мекдоналдс, чији ће назив ускоро такође писати на чирилици!

Скупштина града ће на данашњој седници донети прву конкретну одлуку у циљу заштите и промовисања ћирилице, која ће се односити на фирме.

– Пред одборницима ће се наћи одлука према којој ће Град Београд свим правним и физичким лицима који су закупци пословног простора у просторијама где је власник Град Београд дати додатни попуст од пет одсто уколико имају истакнуту фирму на ћирилици. На тај начин желимо да помогнемо да се очува ћирилица и да, као Град, дамо конкретан допринос – рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Најавио је да ће се у наредном периоду осмислити и друге мере из надлежности Града Београда, у циљу заштите ћирилице.

– Желимо да на овај начин подстакнемо и друге локалне самоуправе у Србији, као и друге државне институције да се учини више на заштити ћирилице. Цхирилица и латиница су наша писма, али ћирилица је наше изворно писмо и мислим да као локална самоуправа имамо обавезу да учинимо све да промовишемо ћирлицу и да је додатно заштитимо – истакао је Весић.

Фото: facebook.com/Goran.Vesic.zvanicna.stranica
Фото: facebook.com/Goran.Vesic.zvanicna.stranica

Он је навео да, у циљу промовисања ћирилице, ове мере треба да прате и додатне и додао да верује да ће и други органи који нису само органи локалне самоуправе учинти све да се заштити ћирилица.

Весић је најавио да ће Град у наредном периоду размишљати и о фирмаринама, односно да компаније које имају истакнуте фирме на ћирилици плаћају и ниже фирмарине и неке друге таксе.

– Ово је нешто на шта смо посебно поносни и верујемо да ће ова одлука коју доносимо сутра бити пример за све у Србији како треба да штитимо наше писмо…нико неће зашити наше писмо и културу ако то не будемо урадили сами и зато је ова одлука коју сутра доносимо посебно важна – закључио је заменик градоначелника.

Фото: facebook.com/Goran.Vesic.zvanicna.stranica

Морамо да ценимо нашу културу, да је цене и други

Весић је новинарима рекао да је то још један пример промовисања ћирилице и услов који је постављен компанији Старбакс.

– Мој услов приликом преговора са Старбаксом је био да натпис, поред оног на латиници, буде и на ћирилици – рекао је Весић и додао да ако сами не ценимо своју културу, неће је ценити ни други.

Оставите Коментар