Дописница Би-Би-Сија (BBC) Сара Рејнсфорд изјавила је да је протерана из Русије и да су јој рекли да никада неће моћи да се врати у земљу из које је годинама извештавала и за коју наводи да се све више затвара у себе.

Руски информативни ТВ канал „Русија 24“ јавио је синоћ да дописница Би-Би-Сија Сара Рејнсфорд мора да напусти земљу до краја месеца, пре него што јој истекне виза. Навео је да одлука руског Министарства спољних послова представља одмазду због одлуке Велике Британије да одбије захтеве за визе руским новинарима.

„Ово није неуспела обнова моје визе, иако технички то тако изгледа, ја сам протерана и рекли су ми да не могу никад више да се вратим“, рекла је Рејнсфорд за Би-Би-Си и додала да је „јако тужна“ што мора тако нагло да напусти земју, у којој је провела готово трећину свог живота и чији језик говори“.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова повезала је одлуку Москве са „понижењима са визама које је Лондон наметнуо руским дописницима у Великој Британији“.

Сара Рејнсфорд је рекла да су јој као објашњење навели случај руског новинара чија виза није продужена пре две године, као и британске санкције према Русима због кршења људских права у Чеченији и због корупције.

Руске власти непрестано јавно критикују садржаје западних медија о Русији и редовно осуђују чланке и репортаже које се сматрају да су против Русије. Али протеривање новинара је ретко.

„Ја сам рекла особи која ми је пренела ту информацију да нисам непријатељ и да чиним најбоље што могу за земљу“, рекла је Сара Рејнсфорд.
„Уклања се из земље неко ко говори директно Русима, ко покушава да објасни Русију. Али у стварности они не желе такве особе овде“, оценила је она.

Рекла је да су страни новинари до сада били „заштићени“ од растуће репресије која се у Русији примењује на независне медије.

„То је јасан знак да су се ствари промениле, али то представља и заокрет у односима између Русије и спољног света“, рекла је она.

Би-Би-Си је синоћ потврдио да је њихова дописница протерана и осудио директни напад на слободу медија, тражећи од Москве да промени одлуку.

Д. К.

Оставите Коментар