ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров дао је данас интервју за Би-Би-Си, и истакао је да Русија није извршила инвазију на Украјину, као и да је специјална операција објављена онда када није било другог начина да се укаже Западу на злочиначко увлачење Кијева у НАТО.

Када је новинар Стивен Розенберг, који је разговарао са шефом руске дипломатије, истакао да је у очима Запада Русија одговорна за судбину заробљених странаца, Лавров га је прекинуо и одговорио:

– Уопште ме не занимају очи Запада. Мене занима само међународно право. Према међународним законима, плаћеници немају иста права као и војници – рекао је он.

Његов жустар одговор је одмах постао хит на друштвеним мрежама.

Лавров је у интервјуу додао и да је Запад брижно штитећи, бринуо и на све начине гајио неонацистички режим чији је председник Владимир Зеленски још у септембру 2021. године рекао да ако се неко у Украјини осећа као Рус онда нека иде у Русију.

Како је истакао, Зеленски је то јавно рекао.

– Када му је дописник Си-Ен-Ен рекао да је пук “Азов“ у неколико страних држава, у САД, Јапану, уврштен на листу екстремистичких, терористичких организација, Зеленски је слегнуо раменима и рекао да они имају много таквих батаљона и пукова и да су они такви какви су – додао је Лавров.

Како је истакао, руска страна никога није нападала у Украјини, већ су у тој земљи нападали Русе.

– Још једном вам кажем: нисмо имали други излаз. Много пута, хиљаду пута смо све то објашњавали. Сада вашим западним оружјем украјински режим напада цивиле, градове, исто онако како су то радили 2014. године, када су на власт дошли пучисти, када су бомбардовали центар Луганска из авиона, када су у Одеси спалили 50 људи – истакао је Лавров и реторички запитао: „Да ли се ико тога сећа данас?“.

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ „заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година“.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, 25. марта Оружане снаге Руске Федерације су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. Главни циљ у руском војном ресору сада је ослобођење Донбаса, саопштило је Министарство одбране. Заједно са руском војском, у региону делују јединице ДНР и ЛНР.

Оставите Коментар