Одржавање седнице је било неизвесно због противљења САД, Велике Британије, Немачке и Пољске

У седишту Уједињених нација у Њујорку вечерас је почела седница Савета безбедности о ситуацији на Косову, а ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић, док је као представник лажне државе Косово дошла Флора Читаку.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је Србија поуздан, конструктиван и предвидљив партнер, те поздравио расправу у седници СБ УН о Косову. Дачић је подсетио да је он потписао Бриселски споразум у току дијалога Београда и Приштине, али да Приштина није испунила своје обавезе из поменутог споразума. Он је додао да сви знамо због чега је дошло до застоја у дијалогу.

Ипак, Флора Читаку имала је након њега реч и у свом излагању је упутила низ претњи и оптужби на рачун Србије и самог Савета безбедности. Такав приступ нарочито се није допао руском преставнику Василију Небензјау, те је он “објаснио” право стање ствари представници лажне државе Косово.

– Хвала председавајућој земљи што је дозволила да расправљамо о Косову и о последњем извештају и реакцијама на њега, као и о имплементацији Резолуције 1244. Делимо погледе министра Дачића о ситуацији на Косову. Пажљиво смо слушали излагање госпође Читаку, она је рекла да “не разуме због чега смо данас овде”. Ево ја ћу да јој објасним због чега смо ту! – започео је излагање представник Русије и додао:

– Госпођа Читаку није дала одговоре ни на једно питање које је поставио министар Дачић, а још је рекла да је ова седница шарада. Хвала јој на таквом мишљењу! Али ако она мисли да је ово шарада, онда нека буде слободна и не дође на овај састанак. Случајно, позвана је на овај састанак – поручио је представник Русије, лажној амбасадорки Флори Читаку.

Русија је у потпуности подржала ставове Србије који су изнети на седници Савета безбедности и указала на велику моћ коју имају “западни спонзори” на привремене приштинске власти.

До последњег момента било је неизвесно да ли ће седница бити одржана јер су се четири земље, САД, Велика Британија, Немачка и Пољска, противиле да се редовни тромесечни извештај генералног секретара УН о КиМ нађе на дневном реду седнице.

Сједињене Америчке Државе и НАТО припремају косовске војнике, али не постоје гаранције да се они неће користити против српског становништва, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

„Уз помоћ Сједињених Америчких Држава и НАТО-а обучава се војска косовских Албанаца и повећава њихово снабдевање оружјем и техником. Не постоје гаранције да се такозвана војска Косова, која се углавном састоји од терориста Ослободилачке војске Косова, неће користити против српског становништва“, истакао је Небензја говорећи на састанку Савета безбедности УН посвећеног ситуацији на Косову.

Он је такође напоменуо да „покрајина остаје зона комфора за регрутовање екстремиста“ и да тамо иду терористи-повратници из Сирије и Ирака.

„Свакодневна појава на Косову су злочини против Срба и њихове имовине, а починиоци често избегавају кажњавање“, закључио је стални представник Русије.

Он је додао да се Русија противи покушајима западних земаља да се дискусија у Савету безбедности УН о ситуацији на Косову сведе на минимум.

„Не прихватамо политику западних спонзора Приштине да искључе косовску тему из заседања Савета безбедности УН“, нагласио је он. „Иза речи ’недавно расправљали‘, ’нема о чему да се расправља‘, ’ситуација је мирна‘, види се жеља да се од међународне заједнице сакрије истина о стварној ситуацији у покрајини и о закулисним играма око Косова“.

Руски дипломата подсетио је да је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН „главна платформа за дијалог УН о Косову била и остала Савет безбедности УН. С обзиром на проблем, овај проблем би требало да буде под строгом контролом Савета безбедности и да се издноси на разматрање“, оценио је Небензја.

„Ситуација у покрајини је изузетно нестабилна и у сваком тренутку може да се измакне контроли“, нагласио је руски дипломата.

„Косово остаје главни извор нестабилности и потенцијала сукоба у региону Балкана“, рекао је он. „Приштинске власти су се усредсредиле на погоршање кризе која прети наставком насиља у региону. Примећујемо све више знакова да се на Косову албанско руководство, 20 година након варварског НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије и 10 година након једностраног проглашења независности, измиче контроли оних западних земаља које су пројектовале ову независност“.

Структуре косовских Албанаца у Приштини једнострано су прогласиле 17. фебруара 2008. године независност од Србије. Самопроглашену државу не признају Србија, Русија, Кина, Израел, Иран, Шпанија, Грчка и низ других земаља.

Парламент самопроглашене републике Косово одобрио је 14. децембра формирање пуноправне војске засноване на снагама безбедности. Очекује се да ће се војска састојати од 5 хиљада војника, а више од 3 хиљаде ће бити у резерви. Претпоставља се да ће структура оружаних снага укључивати артиљерију, трупе противваздушне одбране, као и биолошку и хемијску заштиту.