Амерички портал „19fortyfive“ саставио је листу од пет најмоћнијих руских борбених система и наоружања. Међу њима су подводни беспилотни систем, два противавионска система, јуришни хеликоптер и балистичка ракета.

Листу отвара стратешки беспилотни подводни апарат „Посејдон“. Опремљен нуклеарним мотором и термонуклеарном бојевом главом, може да се креће споро и тихо на дубини што отежава откривање апарата. Аутори чланка упоредили су величину торпеда са димензијама аутобуса.

У тексту се такође указује на перформансе противавионског система С-400 „Тријумф“ који је предвиђен за пресретање различитих врста летелица.

„Систем је посебно моћан. Не само да је у стању да уништава противничке авионе са посадом и поједине дронове, него такође може да се користи против крстарећих и балистичких ракета са удаљености“, наводи се у чланку.

Трећи на листи најмоћнијег руског наоружања је самоходни систем „Панцир С1“. Аутори чланка подсећају да је овај мобилни ракетни систем опремљен са 12 навођених ракета класе „земља-ваздух“ и са два топа калибра 30 милиметара.

Поред авиона, „Панцир“ може да уништи и балистичке и крстареће ракете које се приближавају, као и високо прецизну муницију.

У чланку је споменут и јуришни хеликоптер Ми-28НМ „Ноћни ловац“ који може да лети у свим метеоролошким и климатским условима.

„Нови сензори му омогућавају да лети и напада ноћу. Нови радар омогућава поглед од 360 степени заједно са радарском сликом земље… ‘Суперловац’ је наоружан до зуба. Има топ калибра 30 милиметара, противтенковске ракете ‘Атака’ и ненавођене ракете“, наводе аутори чланка.

Петорку најмоћнијих система, према писању портала, затвара руска интерконтинентална балистичка ракета „Јарс“. Аутор текста скреће пажњу на то да је тешко открити, а да припрема ракете за лансирање траје свега неколико минута.

Оставите Коментар