Документарни филм „Ратне приче са Паштрика“, о једној од пресудних битака за заустављање копнене интервенције на нашу земљу 1999. године, за учеснике битке и новинаре, премијерно је приказан у Дому Гарде на Топчидеру.

Битка на Паштрику је други део покушаја копнене офанзиве на тадашњу Савезну Републику Југославију. Тада, од 26. маја 1999. године па до 14. јуна, односно потписивања Кумановског споразума, војници 549. моторизоване бригаде нису били поражени. То је једина бригада која је током бомбардовања била под дејством такозваних тепих бомби.

Ауторка Слађана Зарић је током снимања, разговарала са више од 30 војника, официра, добровољаца и резервиста те чувене 549. моторизоване бригаде.

„Када је приказан филм Ратне приче са Кошара, и када су ме људи питали како се осећам, ја сам рекла да се после тог филма и после те приче осећам тужно, трагично и, на неки начин поносно. После филма о Паштрику, ја се заиста осећам само поносно. Зашто? Зато што је заиста задивљујуће шта су ти момци преживели, шта су урадили и како су заједно са официрима успели да нанесу толике губитке непријатељу. Оно што треба да напоменемо јесте да је жртва непријатељу на Паштрику, значи да су губици УЧК терориста на Паштрику 20 пута већи, и да је на Паштрику страдало 26 војника, подофицира и официра Војске Југославије“, рекла је Слађана Зарић.

Као и на бици на Кошарама, тако и на Паштрику, учествовали су војници, официри и подофицири, део официра и подофицира је још у Војсци Србије.

„Они су поносни, задовољни, захвални што се Србија коначно сетила да им ода заслужено признање. Један од елемената борбене готовости је морал, а морала нема без самопоштовања. Ми коначно поново поштујемо себе и ти момци су имали прилику да се коначно осете да их ово друштво воли, да је поносно на њих и да, самим тим, да је све што су радили – није било узалуд“, рекао је министар одбране Александар Вулин.

Филм о херојима са Кошара у премијерном приказивању на РТС-у, гледало је милион и по људи, а после нешто више од месец дана, на Јутјубу тај филм има више 1.500.000 прегледа.

Оставите Коментар