Амерички космички ешалон противракетне одбране не може се супротставити суперсоничном руском ракетном комплексу „Авангард“, саопштили су у руском Министарству одбране.

– Стварање космичких ешалона за пресретање противракетне одбране је апсолутно бесмислено у борби против комплекса „Авангард“. Планирана крстарећа јединица ће пролазити испод минималне висине пресретања свих могућих интератмосферских пресретача ПВО – преноси „Росијска газета“ изјаве војних експерата Генералштаба Оружаних снага Русије и Министарства одбране.

По њиховим речима, пресретање ће бити онемогућено како будућим космичким пресретачима, тако и противракетним комплексима стационарног и бродског базирања.

Аутори материјала су нагласили да ракете „Авангард“, које су лансиране из дубине Русије, неће пасти у зону пресретања америчке противракетне одбране која патролира дуж граница земље.

– Сам планирани крстарећи блок који може да издржи огромне температуре и који се креће у пределима атмосфере по непредвидљивој путањи, за авијационе ласерска средства ПРО је практично недодирљива мета – додали су експерти.