Србија и друге земље Западног Балкана биће изузете из система дозвола за извоз медицниске опреме из ЕУ који је уведен 15 марта.

  • Нови систем за дозволу извоза медицинске опреме, који ће важити 30 дана почевши од 26. априла, неће се односити на земље Западног Балкана које су укључене у процес дубоке интеграције са ЕУ – најавила је Европска комисија.

Нова уредба, која треба да ступи на снагу 26. априла, сужава систем дозвола само на извоз заштитних маски. То је једина преостала категорија заштитне медицинске опреме где су дозволе и даље потребне како би се „обезбедила потребна снабедевеност и заштитило здравље Европљана“.

Раније овог месеца министри спољних послова са Западног Балкана су у заједничком писму затражили од ЕУ да изузме овај регион из система рестрикција извоза заштитне медицинске опреме у контексту пандемије Ковид-19. Тада су навели да би „изузетак од ових стриктних правила послао позитиван сигнал свим европским грађанима да је солидарност Европе кључ за превазилажење овог великог изазова“.

Нови систем дозвола који је предложила Европска комисија изричито тражи од земаља чланица да у духу „међународне солидарности“ одобре извоз у случају хитних медицинских испорука за хуманитарну помоћ и да захтеве за опремом решавају експедитивно.

  • Земље чланице биће обавезне да приликом издавања извозне дозволе консултују Европску комисију, која ће своје мишљење давати у року од 48 сати, на основу увида у стање понуде и потражње на европском тржишту – саопштено је у Бриселу.

Оставите Коментар