Премијер самозваног Косова и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај поручио је да се противи оснивању Специјалног суда за злочине ОВК, формирању Заједнице српских општина, а против је и споразума о демаркацији са Црном Гором. Истовремено, Београд поручује да се води нова истрагу о његовим зверствима, али и да се ради на случају „Жута кућа“

AP photo/фотомонтажа

– Такав став имам и као председник Владе, не прилагођавам се дневним потребама. Ми смо прилагођавањем дошли у ситуацију да нас третирају као монету за поткусуривање. Тиме никада нећемо постати независна и суверена држава која доноси одлуке – поручио је премијер самозваног Косова.

Српски тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић, с друге стране, истиче е да је предмет трговине људским органима, познат као „Жута кућа“ и даље активан, те да треба сачекати почетак рада Специјалног суда за злочине ОВК и видети хоће ли у вези са тим бити подигнуте нове оптужнице.

Она је навела и да је, када је ријеч о случају Рамуша Харадинаја, Тужилаштво Србије за ратне злочине проширило истрагу и да се у оквиру ње поступа.

– Имајући у виду тајност истраге рећи ћу само да није реч о догађајима за које је Харадинај одговарао пред Хашким трибуналом, нити због којих му је одређен притвор, односно због чега је ухапшен у јануару прошле године у Француској – рекла је Станојковићева.

Информер

Истакла је и да је Тужилаштво којим руководи са Косова и Метохије преузело више од 750 предмета, а да су након детаљне анализе задржани предмети којима су обухваћени догађаји из надлежности ово тужилаштва.

Она је указала да је Тужилаштво први пут направило базу са подацима свих жртава на Космету, да је направљена и база података о жртвама са територије Хрватске, а да се тренутно ради на формирању базе жртава са територије БиХ, те да ће они бити упоређени са подацима Комисије Владе Србије за нестале особе.

Када је реч о сарадњи са Механизмом за међународне кривичне судове, који је наследио Хашки трибунал, Станојковићева је истакла да се за Тужилаштво суштински ништа није променило затварањем трибунала.

Извор: informer.rs