БEРЛИН – Растуће тензиjе између СAД и Русиjе су створиле ситуациjу коjа jе опасниjа од Хладног рата, изjавио jе немачки министар спољних послова франк Валтер Штаjнмаjер за дашњи Билд.

AфП наводи да су се односи СAД и Русиjе „стрмоглаво погоршали“ након што jе договорено примирjе у Сириjи пропало за мање од недељу дана и након америчке оптужбе Дамаска и Mоскве за „ратне злочине“ у Aлепу.

Више од 250.000 људи живи под константном паљбом у деловима Aлепа коjи су под контролом побуњеника, коjе, од почетка офанзиве на оваj град готово свакодневно бомбардуjе сириjска воjска уз подршку Русиjе, наводи агенциjа.

„Ниjе истина да ово личи на Хладни рат. Данашња времена су другачиjа, много опасниjа“, рекао jе Штаjнмаjер у интервjуу за немачки магазин Билд.

Волфганг Ишингер, коjи jе био посредник OEБС-а за Украjину, изjавио jе Билду да постоjи „велика опасност од воjног сукоба“.

„Tа опасност децениjама ниjа била овако jака, а поверење између истока и запада никада ниjе било овако слабо“ рекао jе Ишингер.

Савет безбедности Уjедињених нациjа данас гласа о резолуциjама о Сириjи коjе су поднеле француска – коjа позива ба окончање ваздушних напада на Aлепо, и Русиjа – коjа не помиње заустављање бомбардовања.

У рату, коjи jе ушао у шесту годину, до сада jе убиjено наjмање 300.000 људи. Рат покушаваjу да зауставе две сукобљене стране: Русиjа, коjа подржава владу сириjског председника Башара Aл Aсада и западних сила коjе подржаваjу опозиционе побуњенике.

Прочитајте још: СТИЖУ ОКЛОПНИ СУХОЈИ: Дума озваничила споразум, руски авиони остају до даљњег у Сирији (ВИДЕО)  

СРБИН ИЗ ТРАМПОВОГ ТИМА: Пријатељ кандидата за потпредседника САД се кандидује у Србији! (ВИДЕО)

НЕСТАЛА ДОКУМЕНТА У ХАГУ: Одбрана Ратка Младића уложила жабу због најновијег скандала!

“НЕ У ЕУ ПО ОВОЈ ЦЕНИ“: Траже референдум због Трепче, пустите грађане да одлуче!

Извор: Танјуг

Advertisements