Споменик легендарном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу одраз је љубави и поштовања невесињског народа и бораца Невесињске бригаде према свом команданту, поручено је у недељу са свечаности откривања споменика у природној величини испред некадашње касарне „Невесињска пушка“.

Споменик су открили српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, један од команданата Невесињске бригаде Ранко Продановић, син погинулог борца Александар Зиројевић и син команданта Гушића Дамјан Гушић.

Откривању споменика присуствовали су представници општинске и републичке власти, борачких удружења, те више стотина грађана Невесиња.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Невесиње слободарски град који је дао много јунака.

  • Данас је посебан дан, не само за Невесиње, већ за Републику Српску, јер је овдје подигнут споменик једној од легенди отаџбинског рата Новици Гушићу, команданту Невесињске бригаде која је у два наврата за Митровдан 1992. и 1994. одбранила Невесиње и слободу овог народа – рекао је Додик.

Према његовим речима, ово није важно само за Невесињце него за све који ће долазити, пролазити кроз Невесиње, да се упознају са делом историје који је за понос свим Србима ма где да живе.

Председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић на свечаности откривања споменика рекао је да је Новица Гушић био једно од најчаснијих имена Војске Републике Српске.

  • Колико је Новица био одличан командан и како је Невесињска бригада извршавала задатке најбоље говоре митровданске битке које су пресудно утицале на одбрану Херцеговине и стварање Републике Српске – нагласио је Савчић.

Он је истакао да је овај споменик само одраз љубави и поштовања народа Невесиња према свом команданту и нагласио да Гушић, као и остали борци Републике Српске, неће бити заборављени.

Предсједник Борачке организације општине Невесиње Синиша Шиповац нагласио је да се Митровдан с поносом слави у Невесињу, јер је то дан када су борци и народ показали да су слобода, част и патриотизам вредности за које врeди умрети.

  • Одлике витештва, поштовања и самопоштовања народа којем припадамо су одликовале невесињског борца. Откривањем споменика команданту пуковнику Новици Гушићу данас показујемо приврженост тим вриједностима – рекао је Шиповац и напоменуо да је Невесиње кроз вијекове нападано, али остало непокорено.

Син команданта Гушића Дамјан Гушић захвалио се Невесињу и свима који су помогли да се подигне споменик његовом оцу, нагласивши да је Невесиње до сада имало мање споменика него личности који су споменике заслужили.

Он је рекао да је његов отац 1992. стао пред народ и борце како би уједињено одбранили Невесиње, народ и Републику Српску.

  • Овај споменик је још једна светла страница невесињске и херцеговачке историје, јер су Новица Гушић и његови борци храбро стали на браник своје Херцеговине да бране слободу, огњишта, част и достојанство, светиње и гробове предака и да не изневере рeчи песника да су расадник српства и колевка лава – рекао је Гушић.

У Невесињу је у недељу обележен Митровдан – Дан општине Невесиње, крсна слава БОРС-а и сећање на Митровданске битке 1992. и 1994. године.

Служена је Света архијерејска литургија у Саборном храму у Невесињу, те одржан помен и положени венци код Споменика слободи на Градском тргу.

Гушић је преминуо у Београду у марту ове године у 79. години, а сахрањен је у родном селу Братач код Невесиња.

Када је у јуну 1992. године кренуо егзодус српског народа и војске из долине Неретве, Гушић је 16. јуна на Чобановом пољу код Невесиња стао пред војску и народ и рекао да даље нема повлачења.

Тог дана је формирана Невесињска бригада и сматра се да је то било пресудно за одбрану источне Херцеговине и Републике Српске.

Гушић је на челу Невесињске бригаде био и током Митровданске офанзиве у новембру 1992. када је далеко јачи непријатељ од њих доживио тежак пораз, чиме су сачувани источна Херцеговина и Република Српска.

Гушића је красила велика храброст и одлучност, те да је у пресудним тренуцима и својим надређенима знао рећи „не“, па је тако током Митровданске битке 1992. године одбио повлачење на резервне положаје уз речи: „Немамо резервно Невесиње, па ни резервни положај“.

Бригада под његовом командом није изгубила ни педаљ територије.

Обиљежавање Митровдана организују Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње.

Митровдан се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца ове бригаде коју су чинили углавном борци из Невесиња и долине Неретве, а рањено их је 750. На Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побeдило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског већа одбране и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде коју су чинили борци из Невесиња и долине Неретве.

За војничке заслуге у Митровданским и другим биткама Невесињска бригада је прва у Републици Српској одликована највишим војничким признањем – Орденом Немањића.

Оставите Коментар