Споменик Стефану Немањи у Београду симбол је наше пропасти, и монструм је који би требало што пре срушити.

Овим, већ виђеним и познатим „аргументима“, којим део домаће, махом „другосрбијанске“ и „грађанске“ јавности, месецима насрће на споменик оснивачу српске државе на Савском тргу, прикључила се и пензионисана професорка Универзитета у Београду Србијанка Турајлић. Она је само последња у низу јавних и политичких личности које су већ подигле вербални чекић ка споменику који није чак ни завршен. Хајци на Немањино обележје она је придодала и наду да ће „дочекати дан да види како се споменик склања са Савског трга“.

Позив за рушење споменика српском великом жупану, који долази од професора и интелектуалца, градске власти и саговорници сматрају – скандалом.

  • Ако се не варам, а волео бих да грешим, Србија нема ниједан споменик Стефану Немањи. Али је препуна соцреалистичких и мештровићевских споменика, који нас подсећају на тоталитаризме 20. века – каже, за Новости историчар проф др Милош Ковић. – Клике које са тим очигледно немају никакав проблем, које смо наследили из доба титоистичке, прохрватске и само формално југословенске културне политике, желеле би да и данас задрже монопол над српском културом. Господаре су променили, али је непријатељ и даље исти – српски гуњ и опанак. Црква и држава. За њих је невоља у томе што је ово споменик српском светитељу и што је он дело руског уметника.

Дело чувеног руског вајара Александра Рукавишњикова од објављивања скице његовог коначног изгледа изложено је жестоким критикама. Напада се његова естетика и димензије, а у њему се учитава и дневнополитичка порука.

Академски сликар Небојша Ђурановић, који је био део стручног тима који је жирирао вајарске радове на међународном конкурсу за израду споменика Стефану Немањи, истиче да модернистички или стилизовани споменик не би имао такав естетски садржај и снагу као изабрано дело руског уметника.

  • Рукавишњиков је признати вајар и изузетан портретиста који је поштујући све задате норме, као што су карактер личности, владарске инсигније, и комплетан утисак монументалног дела и испунио задатак – појашњава Ђурановић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже да је читајући изјаву Србијанке Турајлић о рушењу споменика остао без речи.

  • Невероватно је да неко у 21. веку жели да уништава споменике – каже Весић. – То варварство Србији нуди лажна српска елита чији је прави представник госпођа Турајлић. Не смета естетика споменика Стефану Немањи овој лажној елити. Њима смета то што Србија уопште подиже споменик свом великом владару.

Јер, оцењује наш саговорник, они су за Србију која је без части и славе, Србију која се извињава свакоме, која је слаба и немоћна.

  • Они могу да буду јаки само у таквој држави. Ми смо за Србију која је поносна на своју историју, која слави своје хероје, јунаке. Бесни што Србија подржава нас они прете, најављују рушења – упозорава Весић.

Он за крај цитира великог песника:

  • Душко Радовић је једном написао да „паметни могу да бирају да буду и паметни и глупи, како им више одговара“. А да „глупи немају избора“.
  • У случају изјаве госпође Турајлић очигледно није било избора – каже Весић.

КРИТИКЕ НА УЛИЧНОМ НИВОУ

Оштре речи на рачун споменика Стефану Немањи упутила је раније и историчарка уметности Ирина Суботић, сматрајући га „фараонским делом“ које „излази из кодекса нормалних споменика“.

У свом осврту на ову изјаву академик и вајар Светомир Арсић Басара рекао је да је овакав недоличан суд изречен недоличним речником.

  • Спушта се малтене на улични ниво и алудира на неке личности, што је тенденциозно и нестручно – рекао је Арсић Басара.

ПОЗИВ НА РУШЕЊЕ НЕМАЊЕ

Професорка Турајлић изјавила је и да споменик Немањи „нешто чега се стиди толико да те трагове треба затрети и склонити“.

  • Истински се надам да ће тај споменик једног дана бити склоњен. Трудићу се да останем здрава, па да можда и доживим тај дан. То је брука за овај град, срамота коју ће генерације носити ако се споменик не склони. Ко год дође рећи ће – Боже, зар је овај народ, зар је ова земља пропала до те тачке да се у 21. веку може наместити у граду нешто тако монструозно – рекла је Турајлићева.

В. Н.

Оставите Коментар