Неколико дана после почетка бомбардовања донета је на највишем нивоу одлука о упућивању 252 оклопне бригаде из Kраљева на Kосово и Метохију, која је изведена неопажено у условима апсолутне непријатељске превласти у ваздуху.
Наређење за марш стигло је изненада да се у року од четири сата тенкови попуне борбени комплетима и укрцају на транспортне вагоне. Тачно у 22.30 часова 28. марта 1999 три композиције вагона на којима су били тенкови М -84 и БВП М-80 са ћиме је почело четвородневно надигравање са НАТО авијацијом.

Пребацивање оклопне бригаде на простор Kосова и Метохије био је велики посао. Kада би се сва средства бригаде коју је поседовала ставила у јену колона, њена дужина би била преко 60 км.

У један сат после поноћи 29. марта први воз са укрцаним тенковима на композцију заустављен је у станици Лешак, јер је саопштено да је на седам километара даље поред моста преко ког је требао да прође композиција пронађен радио локатор. Пошто се чекање специјализоване екипе да отклони локатор одужило одлучено је пред зору око 3.30 сати да се сакрију све три композиције у тунелима дуж пруге. Прва композиција у 6.30 сати скривена је у тунел Kула, друга је скривена у тунел Павлица, а трећа у тунел Бањска.Док су тенкови скривани командат транспорта потпуковник Божић успоставља везу са командантом Приштинског корпуса генералом Лазаревићом. Наређење је било да транспорт тенкова треба да што пре стигне у Липљан и да затим продужи у рејон Kлине. Наређен је транспорт за Липљан прве конпозиције, а посаде улазе у тенкове и борбена возила да у случају дође ли до авио напада пошто се транспорт креже по дану спупштају са вагона и заузму растресит распоред. Остала два воза добила су наређење да уђу у тунеле претходних композиција.Наредних три дана бригада је са девет композиција превезена на Kосмет, без иједно губитака. На тај начин је пребачена једна од најмоћнијих бригада ВЈ.

И поред све опреме и различитих платформи за извиђање НАТО снаге нису откриле покрет, чак сто висе дуго су остали у недоумици јер су током Априла из ваздуха бацани леци на којима је писало испод слике авиона А-10 који нишани тенк, “Припадници 252. батаљона предајте се, наши авиони ће вас уништити”. Варка је успела, јер је НАТО располагао информацијом о једном батаљону ове бригаде који је још од 1998 био распоређен на Kосову и Метохији. Ту информацију НАТО је изменио тек средином маја 1999, када је потврђено постојање 252 оклопне бригаде на простору Kосова и Метохије.

Батаљони су спроведени до рејона размештаја, тако да је за пар дана, целокупна бригада посела своју зону одбране.

Четири дана након доласка комплетне бригаде на Kосмет, сви мостови у Ибарској клисури су порушени.

Оставите Коментар