Младић Милан Ковачевић одлучан је да остане на свом огњишту у селу Бање код Србице на Косову и Метохији. Бави се пољопривредом и сточарством. Миланова породица добила је две краве и пет оваца, донацију Канцеларије за КиМ, грађана и компанија који су се одазвали на позив председника Александра Вучића за помоћ српском становништву у Покрајини.

Има 23 године. Његови вршњаци су отишли на студије, а Милан Ковачевић, због беспарице није могао на факултет. Остао је на свом имању и обрађује неколико хектара земље.

„Догодине ћемо можда још више. Пошто имам ливаде, косим око три хектара. Плаћам људе да ми покосе, треба да идем њима да помогнем пет, шест дана, да би они мени три, четири дана помогли. Захвалио бих се свима на лепим жељама што ми помажу да бих опстао на својим огњиштима овде у селу Бање“, каже Милан.

Од данас Милан има више грла крупне и ситне стоке. После позива председника државе, помоћ очекује и остале житеље села Бање и Суво Грло, као и друге Србе на Косову и Метохији.

„Неколико десетина грла чека транспорт и треба да нађе своје одредиште у шталама домаћина у наредних неколико дана широм КиМ, али и трактори и разна друга механизација. Дакле, све оно што треба да помогне људима да успешно привређују“, напомиње заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

У селу Бање већ се реновира Дом здравља и неколико стамбених објеката. Преостали Срби у селима Бање и Суво Грло имају и лекара.

„Три пута недељно, сада од 22. јануара, долази лекар, понедељком, четвртком и петком. И ради од осам до три, буде у амбуланти. С тим што су сесте сваки дан ту. Оне су мештанима на располагању и дан и ноћ и викендом, увек било шта да се деси. Као и санитетско возило и наш возач“, каже лекар Татјана Влашковић,

Уведена је и нова аутобуска линија Осојане-Косовска Митровица која повезује седам повратничких села у општини Исток.

Leave a Reply