Светска антидопинг агенција (WADA) изрекла је четворогодишњу забрану Русији за учешће на највећим спортским догађајијма, након што је одржана седница извршног комитета у Лозани.

Светска анти-допинг агенција (WADA) суспендовала је Русију на чак четири године са свих великих спортских догађаја због допинг скандала.

Одлуком 12 чланова извршног одбора, изречена је четворогодишња забрана, што је потврдио шеф Руске антидопинг агенције (РУСАДА), Јуриј Ганус.

Руске заставе тако неће бити на наредне две Олимпијске игре, летњим у Токију 2020, и зимским у Пекингу 2022. године.

Међутим, Русија ће највероватније избећи потпуну забрану, јер се наводи да ће спортисти који нису умешани ни у какве допинг радње бити у прилици да се такмиче под олимпијском заставом.

Само спортисти који докажу да нису допинговани и да нису укључени у поменути скандал ће моћи да се такмиче на највећим спортским догађајима, али не као представници Русије, биће без химне и заставе, него под „неутралном заставом“.

Руси имају 21 дан да уложе жалбу. Подсећања ради 2018. године се 168 спортста уз Русије такмичило под неутралном заставом на Зимском олимпијским играма, након што су суспендовани такође због допинга након Игара у Сочију.

Leave a Reply