Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров није могао да обузда емоције и да задржи сузе на церемонији отварања споменика херојима страдалим за време блокаде Лењинграда у Израелу.

Руски председник Владимир Путин открио је у Јерусалиму споменик херојима блокаде Лењинграда „Свећа сећања“. Споменик је направљен тако да када му се неко приближава из њега се чује лењинградски метроном. Церемонија је одржана уз звуке песме „Свети рат“ у којој се каже:

„Памтите! Памтите! Било је то време блокаде. Град! Град је био мртав и скамењен. Сећање! Нека је вечно сећање на Лењинград, то време нико није заборавио!“

Извештавајући из Јерусалима, новинар кремаљског пула Дмитриј Смирнов приметио је да током свечаности отварања споменика херојима блокаде Лењинграда да Лавров није могао да суздржи емоције.

„Лаврову кренуле сузе“, написао је Смирнов.

Судећи по снимку који је направио Смирнов, дирнута је била и супруга израелског премијера, која је такође пустила сузу.

Подсетимо, опсада Лењинграда трајала је 900 дана, од 8. септембра 1941. године до 27. јануара 1944. године. Обруч је пробијен 18. јануара 1943. године, али су до потпуног ослобођења грађани чекали још практично годину дана.

Према разним оценама, блокада Лењинграда однела је између 400.000 и милион и по живота људи. Данас историчари једногласно признају да је опсада Лењинграда, након Холокауста, била највећи геноцид у Европи за време Другог светског рата.

Оставите Коментар