Уочи годишњице највећег етничког чишћења у Европи након Другог светског рата, када су формације сепаратистичких хрватских власти протерале преко 200 хиљада Срба са њихових огњишта, српском народу поново прете новим погромима – овога пута то чине хрватска „браћа по оружју“, албански сепаратисти из Приштине.

Већ неко време узурпаторске косовске власти уз тиху сагласност својих западних ментора припремају терен за нови упад на север Косова, како би насиљем и новом епизодом етничког чишћења преосталих Срба са КиМ заокружиле своју крваву „државност„.

Пласирањем медијских дезинформација, систематским застрашивањем српског живља и претњом новим сукобима уколико се Београд не повинује коначном западном диктату – признању Косова – Приштина покушава да сломи могући отпор Србије, а измишљеним оптужбама да Срби са севера покрајине покушавају да прибегну „једностраном проглашењу аутономије“ креира вештачки разлог да оправда своју интервенцију на северу Косова и Метохије.

Више пута сам истицао да су млитава и дефанзивна политика по питању Косова били највећа храна Албанцима, јер су потпиривале њихову дрскост и увећавале њихове апетите према српској територији и српским ресурсима на КиМ. Превише пута до сада нас је та млитава и неодлучна политика коштала стратешки важних позиција у јужној покрајини; због ње смо из дана у дан губили парче по парче своје ефективне власти у покрајини и у великој мери допринели томе да се српски народ нађе у изузетно неповољној безбедносној ситуацији, без своје војске и без своје полиције.

Без обзира на тренутне околности Србија више нема право да одлуку о судбини Срба са Косова препушта другима јер се врло добро зна каква би та судбина била – нестанак. Држава мора да покаже да је држава, а то ће показати ако окупатору јасно демонстрира своју одлучност да му неће дозволити да своје циљеве икада више оствари репресијом и протеривањем српског становништва. Сигурност српског народа на Косову и Метохији и заштита његових животних интереса мора бити приоритет и идеја водиља читаве државне политике.

Ако сами не покажемо спремност и одлучност да заштитимо свој народ на Косову онда је косовска „Олуја“ само питање времена.

Данијел Игрец

Извор: patriot.rs