Агроном Анита Илић тврди да је од ње тражено да „помогне фиктивним организацијама“.

Агроном Анита Илић је почетком месеца поднела оставку на функцију секретара Задружног савеза јужне Србије, а на овај корак се, каже, одлучила због „притисака дела руководства да својим утицајем и знањем помогне фиктивним задругама да дођу до средстава која додељује држава“. Први човек Савеза Миле Давидовић није желео да коментарише објашњење Аните Илић, док председник Управног одбора Борислав Јовић каже да ће ускоро „разјаснити ситуацију“.

  • Од августа трпим притиске неких од руководилаца који су покушавали да ме натерају на непрофесионално поступање. Државна комисија која одлучује о расподели средстава задругама има своје критеријуме, али стиже често затражи и наше мишљење које, истина, није обавезујуће, али им даје бољи увид у ситуацију. Ни по коју цену нисам хтела да изневерим струку, нити углед који имам, јер верујем у то да је програм за истинско оживљавање задругарства одличан потез државе. Зато и нисам хтела да учествујем у малверзацијама, без обзира на поруке које сам добијала да бих „лобирала“. О свему сам обавестила и председника Давидовића, али он није реаговао, па сам одлучила да поднесем оставку – каже Анита Илић, иначе самохрана мајке троје малолетне деце која другачије није могла да се заштити.

Случајно или не, тек, о дешавањима у Задружном савезу је током последње седнице Скупштине Србије говорио и народни посланик Уједињене сељачке странке Милија Милетић, указујући на то да задружне савезе воде људи који су учествовали у пропадању задругарства, што је у супротности са државном политиком која ради на оживљавању оваквог организовања пољопривредника.

  • До 2000, али и после те године је велики број задруга отишао у стечај, а њихова огромна имовина је нестала на волшебан начин. У томе су учествовали и појединци који сада воде окружне задружне савезе, али им сада нећу спомињати имена јер ће се сами препознати. Обећавам, ипак, да ћу током неког од наредних заседања саопштити и ко су, и како раде, и шта раде – категоричан је био Милетић.

РЕАГОВАЊА

Док се Миле Давидовић правдао заузетошћу, због које не може да разговара о оптужбама Аните Илић, Борислав Јовић каже да је она одлично радила свој посао, да ће тек расправљати о разлозима њене оставке и поручује како је једино важно то да Савез функционише у корист свих задругара, па ће тако бити и убудуће.

ЧЛАНАРИНА

Задружни савез јужне Србије окупља 84 задруга, старих и нових, из пет округа. Пре пет година га је формирало 14 задруга које су се, у међувремену, намножиле… Годишња чланарина, иначе, износи 18.000 динара, па није тешко израчунати да се само по том основу прикупи чак милион и по.

Д. Алихоџић

Оставите Коментар