Уметник Милорад Мића Стајчић, који је својом скулптуром украсио излог Културно-информативног центра Србије у Паризу, а на ком смо могли да видимо Дизнијеве јунаке Микија Мауса и Пају Патка постављене у положај који асоцира на сексуални чин, већ је имао уметничка дела која шокирају и остављају без текста!

МИКИ И ПАЈА У „НЕЗГОДНОЈ ПОЗИ“ ИСПОД ФОТОГРАФИЈЕ БЕЛОГ АНЂЕЛА: Оштре критике Kултурном центру у Паризу, министарство наложило хитно уклањање!

Стајчић је пре неколико година скренуо пажњу јавности на себе кад је на изложби у Приштини први пут приказао обраду слике „Косовка девојка“ на којој су актери обучени у албанску ношњу! Слика је изазвала општи хаос, а Стајчић је рекао да је њоме желео да „испровоцира и Србе и Албанце“ и да их натера на размишљање.

– Слика „Косовка девојка“ је један од симбола и икона Српства. Косово се увек представља као колевка и срце Србије, а ја сам размишљао зашто је то тако. У реалности, кад год чујем реч Косово, увек осећам неку тескобу, а и тамо живе Албанци. Па, зашто је онда све то и даље симбол Србије? Због тога је било логично да ставим „Косовку девојку“, српску икону, у нову релацију и паралелну димензију, па су ликови на слици у албанским ношњама – рекао је Стајчић.

Непримерена фигура која је постављена у КИЦ у Паризу у оквиру изложбе „Крај и почетак“ и то испод велике фотографије Белог анђела из манастира Милешеве настала је 2010. и њен назив је „Ту иза дуге“.

На сајту уметника уз фотографију скулптуре стоји део текста Јоване Стокић, где се, између осталог, каже:

– Мића овде реферише на догађај који је у Србији имао срамну историју – „Гаy Приде Параде“ – јавно окупљање људи хомосексуалног опредељења, који широм света на овај начин обележавају своја основна људска права. У затвореној, хомофобичној и ксенофобичној Србији, први овај догађај завршио се изузетно неславно, показујући како ни институције система нису биле спремне да обезбеде слободе својим грађанима, нити су посебно заинтересоване да разумеју различитост. У тренутку када је ова тема, с правом, поново актуелна, уметник жели да својом провокативном инсталацијом отвори дијалог – пише на сајту.

На интервенцију Министарства културе и информисања у понедељак поподне из излога КИЦ је уклоњена спорна скулптура која је изазвала контроверзе у домаћој јавности.

Извор: srbijadanas.com

Оставите Коментар