Постоји одређени број држава које, иако су признале самопроглашену независност Kосова, сматрају да самопроглашено Kосово ипак не заслужује да буде у Унеску, изјавио је данас бивши амбасадор Србије при Унеску професор Дарко Танасковић.

На питање какви су његови утисци после јучерашњег обраћања председника Србије Александра Вучића на 40. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, Танасковић је навео да је одабран добар и значајан тренутак, јер долази у моменту када је Србија ојачала своју позицију у Унеску.

  • Ово је добар тренутак који је одабран да председник иступи на Генералној конференцији, поред осталог и зато што је Србија поново кандидат за члана Извршног савета Унеска и веома је важно да буде поново изабрана, јер то знатно проширује могућности за заштиту наших интереса у оквиру ове организације – рекао је он.

Упитан ко су нам највећи пријатељи у тој организацији, односно од кога ми све имамо заштиту, Танасковић је навео да су то, као и у међународној заједници у целини, исте оне државе које не признају независност Kосова – Русија, Kина и други.

Он је, ипак, истакао да је оно што је значајно у Унеску то да постоји одређени број држава које, иако су признале самопроглашену независност Kосова, сматрају да тзв. Kосово ипак, као држава, не заслужује да буде у Унеску и дају предност дијалогу који се води између Београда и Приштине, рецимо Јапан, Kореја…

  • То је заправо онај број држава који на крају претегне, јер наш је циљ да и оне државе које су признале независност схвате да оно, и када би било држава, ипак ни у ком случају не заслужује да буде чланица те међународне организације – подвукао је Танасковић.

На питање може ли Унеско да помогне у заштити свих српских светиња на Kосову и Метохији, јер су само четири на листи светске културне баштине, Танасковић је рекао да је ова организација присутна посредно, путем сарадње са нашом државом и да је наше целокупно културно наслеђе под будним оком Унеска.

Оставите Коментар