Након што су Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић потписали споразум о формирању Вијећа министара Босне и Херцеговине, члан Предсједништва БиХ Милорад Додика одржао је прес-конференцију да, како је казао, упозна јавност са споразумом који је потписан.

  • Све што не буде договорено у наредних 30 дана, СНСД ће блокирати рад све и једне институције. Позивам европске званичнике и међународну заједницу за подрже овај споразум. Волио бих да у дану када будемо формирали Вијеће министара имамо посјету највиших званичника ЕУ и ојачамо принципе везане уз европски пут, о чему постоји консензус – казао је Додик.

Додик је казао да пут ка ЕУ није упитан, те да ће са новим Вијећем министара, доћи и нова динамика, те да ће се код земаља ЕУ радити на томе да БИХ добије статус кандидата.

Он је казао и како сматра да у име СНСД-а и РС овај споразум треба имплементирати у року у који је предвиђен

  • Сада Предсједништво БиХ треба именовати кандидата за предсједавајућег Вијећа министара, затим је потребно упутити на провјере и да се придобије мишљење тих институција да нема проблем са законом. Након тога и достављања одлуке из Предсједништва, а вјерујемо да то може бити за седам дана, да Представнички дом за 20 дана именује Комисију за избор Вијећа министара и упути тај приједлог који ће на сједници, сходно манифестованој већини, изабрати Вијеће министара – казао је Додик.

Он је потврдио и да су подијељени ресори. Као што је познато, СНСД-у ће припасти мјесто предсједавајућег Вијећа министара БиХ.

Према ријечима Додика, СНСД ће добити још и „везе, економске односе плус избјеглице из реда осталих“.

ХДЗ-у БиХ припаст ће Министарство финансија те министарства правде и цивилних послова.

СДА је, према ријечима Додика, добила министарства вањских послова, сигурности и одбране.

  • Вјерујемо да нема ниједан оперативни проблем да се ово имплементира у роковима како је предвиђено. Оно што је било камен спотицања, а то је наставак сарадње на НАТО путу, договорено је. У трећој тачки споразума договорено је да БиХ настави НАТО пут, без прејудицирања будућих одлука у вези с чланством. Наглашено је да ће се о питању НАТО пута наставити сарадња и продубљивање односа са НАТО-ом уз поштивање Устава и ранијих одлука Предсједништва и Вијећа министара – казао је Додик.

Оставите Коментар