Ако је ико на Балкану вршљао и ширио малигни утицај, онда су то западне земље и њихове обавештајне службе, а не Русија, изјавио је председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик

– Много лоших ствари које су се овде дешавале у последњих век и по било је везано управо за тај малигни утицај антисрпске политике, прије свега Британаца, који упорно покушавају да смање утицај Срба, као већинског народа на Балкану. И све ове оптужбе против Москве су у функцији да Србија и Република Српска уђу у НАТО – рекао је Додик.

По питању притисака на РС и Србију да одустану од војне неутралности, Додик каже да они неће нестати и да ће бити све јачи.

– Али, узалуд је све то. Британци су одобрили шест милиона фунти за борбу против “малигног утицаја“ Русије, а и Американци преко неких својих фондова исто то чине. У Сарајеву, Подгорици и Тирани постоје обавештајни центри које је Запад инсталирао. Они су направили списак од 300 људи из Србије и РС који наводно шире тај руски малигни утицај и тако су ставили мете на све те људе – објашњава Додик.

Према његовим ријечима, став РС по питању НАТО се неће променити.

– Срби ништа не добијају уласком у НАТО, то би дефинитивно било место уништења нашег националног корпуса и националне идеје. Па, тај исти НАТО је прије само двадесетак година бацао на нас бомбе, а сада треба одушевљено да прихватимо да им се прикључимо – рекао је Додик.

Упитан да ли НАТО блокира формирање Савета министара у БиХ, Додик каже да та условљавања нису национална, али је свестан да оно неће нестати.

– Понављам, РС нема ниједан разлог да подржи пут ка НАТО, јер бисмо тако изгубили самосталност и суверенитет и могућност да градимо пријатељства са другим земљама – истиче он.