Руски председник Владимир Путин изводи пробе моћне крстареће ракете неограниченог домета „буревестник“, у којој је нуклеарни реактор, пише ЦНН. Она зато може у секунди да уништи било који део планете.

Руски председник Владимир Путин тестира „оружје судњег дана“, пише амерички медиј ЦНН. У питању је моћна крстарећа ракета неограниченог домета „буревестник“, у којој је нуклеарни реактор, због чега она може у секунди да уништи било који део планете. Та вест изазвала је панику широм САД, које стрепе да ће Москва направити толико моћно оружје на које Вашингтон неће имати одговарајући одговор.

Сама напада мету

Амерички медиј објавио је информацију за викенд у тексту под називом: „Шта нам мистериозна експлозија говори о руском оружју судњег дана?“ На почетку чланка говори се о томе да су Руси 8. августа тестирали непознато оружје, а током пробе се десила експлозија.

– Припадници руске војске и научници тестирали су 8. августа ново наоружање на полигону Њонокса близу Северодвинска, у Архангелској области, на северу земље. Током пробе десила се јака детонација у којој је погинуло девет особа, укључујући и пет нуклеарних стручњака. У ваздуху су касније пронађени трагови радиоактивног јона, због чега многи сумњају да је тестирана крстарећа ракета „буревестник“ – објавио је ЦНН.

У чланку се додаје да Руси ту ракету службено називају „9М730 буревестник“, док је НАТО зове „ССЦ-X-9 скајфол“. Њену производњу најавио је руски председник Владимир Путин још у марту 2018, када је нагласио да се ради о једном од најмоћнијих наоружања које је планета икада видела.

  • Стратешко оружје „буревестник“ нова је термонуклеарна крстарећа ракета, у којој је нуклеарни реактор. Она практично има неограничен домет. То значи да може да облети свет много пута и стигне до било које тачке на планети. Затим има могућност да сама нападне своју мету и то из неочекиваног угла, можда чак и данима након лансирања – истакао је тада Путин.

Још није познато докле су Руси стигли са тестирањем „буревестника“ и када планирају да је уведу у употребу, али та ракета већ улива страх у кости Западу. Сарадник британског Института за копнено оружје „Џејн ИХС маркит“ Џон Хокис наводи да такав пројектил планета још није видела.

– С обзиром на то да Руси тврде да ракета има неограничен домет, могло би се претпоставити да је то ракетни мотор који увлачи ваздух и греје га нуклеарним реактором с малим језгром. Проблем је у томе што се нуклеарни реактор не може користити за погон ракете, а да се она не претвори у „прљаву крилату бомбу“ – сматра Хокис.

Нуклеарни рат

Безбедносни стручњак са британског војног Института за одбрамбене и безбедносне студије Марк Галеоти истиче да је у питању веома опасно наоружање.

– То заиста јесте оружје судњег дана. То се не би могло користити ну у чему другом, осим у нуклеарном рату пуних размера. То је крстарећа ракета, која може да дуго остане у ваздуху, а док лети, за собом бљује радиоактивни пљусак – рекао је Галеоти.

Он је додао да су Американци имали сличан пројекат током 1960-их година, назван „Пројекат Плутон“, који је напуштен јер су научници закључили да је превише опасан.


„9М730 буревестник“

  • Крстарећа ракета у којој је нуклеарни реактор
  • Има неограничен домет
  • НАТО је зове „ССЦ-X-9 скајфол“
  • Може сама да нападне своју мету из неочекиваног угла
  • Прототип најављен 1. марта 2018. и још се не зна кад ће ући у употребу

Шојгу: Спремни да разговарамо о ракетама

Руски министар одбране Сергеј Шојгу поручио је јуче да је спреман да разговара са САД о Споразума о ракетама средњег и кратког домета (ИНФ), упркос томе што су се Американци повукли из тог споразума.

  • Ми задржавамо врата отворена. Све док САД не разместе ракетне системе по Европи, ни ми нећемо то урадити – поручио је Шојгу.

Ново руско оружје које улива страх у кости Западу

Мала нуклеарна бојева глава

Русија је развила толико малу нуклеарну бојеву главу да могу да је носе крстареће ракете

Ракете на нуклеарни погон

Крајем 2017. успешно је тестирана ракета на нуклеарни погон. То нема ниједна земља на свету

Крстарећа ракета неограничене дужине лета

Крстарећа ракета са неограниченом дужином лета може да погоди било коју тачку на планети и заобиђе антиракетне системе. Како би летела непримећено, ракета може да мења путању и висину, тако да може да лети и међу планинама, у кланцима, кањонима…

Хиперсонична глајдинг бојева глава

Русија је развила глајдинг (плутајућу) бојеву главу бржу од звука, названу „авангарда“. Она може да достигне брзину од 20 маха, односно 24.696 километара на час (брзина звука је 1.234,8 километара на час). Има велике маневарске способности које је чине имуном на све противракетно оружје које данас постоји. Та бојева глава је тестирана и ушла је у серијску производњу.

Хиперсонична ракета

Још једно од напредног оружја које Русија има јесте хиперсонични ракетни систем. Он је тестиран, а од 1. децембра 2017. пилот модел је постављен у јужној Русији. Ракета се лансира из авиона и достиже брзину од 10 маха, односно 12.348 километара на час (брзина звука је 1.234,8 километара на час), док маневрише да би пробила противваздушну одбрану. То оружје названо је „кинжал“ (бодеж) и може да носи нуклеарну бојеву главу.

Подводни стелт дрон

Русија је произвела подводни дрон огромне издржљивости са стелт технологијом и нуклеарним реактором, који је мањи и моћнији него код ранијих модела. Дрон може да се супротстави носачима авиона и њиховим борбеним групама, као и да напада обалску одбрану, а невидљив је на системима непријатеља.

Тешка интерконтинентална балистичка ракета

Русија активно тестира нови ракетни систем са тешком интерконтиненталном балистичком ракетом „сармат“, која може да досегне било коју тачку на планети. Конструктори су стручњаци министартсва одбране заједно са организацијама аерокосмичке индустрије.

Ракета „сармат“ тешка је 200 тона. Има кратку активну фазу летења, што компликује њено пресретање антиракетним системима. Ту ракету је могуће опремити нуклеарним бојевим главама, укључујући и оне хиперсоничне.

Оставите Коментар