„Проклињем тренутак када сам погледала снимак. То је пас о којем сам бринула пет година“, каже Обреновчанка Јелена Б. још потресена након што је видела језиви снимак клања пса пред камерама који је освануо на друштвеним мрежама и шокирао јавност.

– Када сам то видела, вриштала сам и бацала све око себе. Умирили су ме са лековима, али се и даље ужасно осећам. Блеки је био добрица, спавао је и мирно седео испред продавнице, пролазници су га хранили. Био је душа, никада није лајао нити некога напао. Зато су и изабрали баш њега, а не неког другог пса – кроз плач је испричала Јелена Б. и додала да и у сну чује крике пса.

Након што се снимак са монструозним убијањем пса проширио друштвеним мрежама, полиција је ухапсила М. Ђ. (21) и К. П. (34) под сумњом да су извршили кривично дело убијање и злостављање животиња. На снимку се види како младић зарива нож у пса понављајући две речи, „кефо зоте“, а друштвеним мрежама се пронела прича да се ради о истоименој секти чијих припадника има и у Обреновцу, као и да око школа има неколико графита са таквим порукама.

– Не знам колико ми је људи писало од како се све то догодило. Једну жену су починиоци звали на дружење, али су били изричити у томе да поведе и дете. Деца су ми се јавила, јер су на њиховим школама писали графите. Ту на месту где су убили Блекија су три основне школе и један вртић, стога ако је требало неко да страда да би они били ухапшени, боље Блеки него неко дете. Блеки је херој у целој овој тужној причи – закључује Ј. Б.

Чланови ове секте имали су, наводно, и свој сајт, али је он убрзо угашен. На њему су биле и илустрације са њиховим симболима. Стручни саветник у Саветодавном центру за секте Јања Тодоровић рекла је да није чула за „Кефо зоте“, али да у Србији постоје секте које злостављају и убијају животиње у обредима.

– То нико нема право да ради, без обзира на верска уверења. То је морбидно, ружно и недопустиво! Нехумано и према људима и према животињама – каже Јања Тодоровић.

Димитрије Пастуовић, оснивач Удружења за заштиту од секти „Бедем“ и аутор више књига из ове области, наводи да се о „Кефо зоте“ мало зна јер су то „самосталци“ који су под утицајем других секташких организација и њихових сатанистичких обреда.

– Обред секташа изгледа овако: закољу животињу да би пили њену крв или је поспу по “црном колачу”, а онда изговарају “Оче наш” наопачке. Снимак од јуче је више него ужасан, у питању је типични пример сатанизма и бојим се да ћемо у будућности тек имати таквих случајева. Опијати су саставни део оваквих ритуала, тако да су их починиоци сигурно конзумирали. Све је више самосталаца који гледају секташке ритуале путем друштвених мрежа. Они сада мењају облике и нису познати јавности, не морају да буду део неке веће и познатије секташке организације. Контактираћу стручњаке широм света да бисмо видели да ли неко зна нешто више о овој секти – каже Пастуовић.