Хиљаде Либијаца славило је 49. годишњицу револуције у граду Саби, а окупљени су махали заставама са ликом бившег лидера Либије Моамера ел Гадафија, који је водио земљу од 1969-2011. Празник се слави као сећање на државни удар и успостављање Гадафијевог режима 1. септембра 1969. године.

Празник је помпезно слављен за време владавине Гадафија, али су се након његове смрти Либијци устручавали да прослављају дан револуције, неки из револта према Гадафију, а неки из страха да ће бити схваћени као његове присталице.

Међутим, грађани Сабе су одлучили да, први пут након смене власти у Либији, прославе 1. септембар на улицама, и на тај начин изнесу и своје незадовољство тренутним владајућим структурама у нафтом богатој афричкој држави.

У међувремену влада Либије, коју признају УН, прогласила је ванредно стање у Триполију и околини због напада у којима је убијено 39 особа, укључујући и цивиле.

Министарство здравља саопштило је да је повређено 96 особа, преноси АП.

Борбе су почеле прошле недеље између наоружаних група из Триполија са другим наоружаним групама из једног места јужно од либијске престонице.

У саопштењу које је издала влада, сукобљене стране се позивају да престану са сукобима и да поштују договорено примирје.

Либија је од избијања побуне 2011. године упала у хаос, пише агенција и подсећа да је тада свргнут, а затим и убијен дугогодишњи лидер те земље Моамер Гадафи.

Од тада, земљом управљају две супротстављене владе, једна са седиштем у Триполију, а друга на истоку Либије, а обе владе имају подршку бројних наоружаних група које имају стварну власт на терену.

Оставите Коментар