Лекари у Србији су рекли да још не треба затварати три града Београд, Ниш и Ваљево, који су највеће жариште корона вируса, а да ће та мера бити сагледана у наредна 24 сата, каже саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић.
Сматра да ће нове мере ако не данас, бити саопштене сутра, али да јој нису познати детаљи.

Она је у укључењу за ТВ Прва рекла да је председник Александар Вучић јуче на састанку оба кризна штаба којем је присуствовала и председница Владе Ана Брнабић, питао српске лекаре да ли је потребно да дође до затварања ова три града.

„Рекли су “још увек не, видећемо у следећа 24 сата“. Мислим да ће, ако не данас, онда у току сутрашњег дана нове мере бити саопштене. Да ли ће оне оне подразумевати потпуно затварање ова три града или делова града, не знам, јер се ситауција мења буквално из сата у сат”, рекла је Васиљевић.

Навела је да би евентуално такве мере подразумевале да не постоји путни транспорт цивила између тих градова, да не може да се изађе нити уђе у те градове.

То су, додаје, мере које су биле и у Kини.

„То је нешто што је једина сигурна варијанта да се зараза неће ширити по целој земљи“, каже Васиљевић.

Претпоставља да би, додаје, у случају таквих мера за три града био омогућен нормалан транспорт прехрамбених производа и медицинске.

Упитана шта би било са радницима из тих градова који раде у другим местима и да ли би они имали неке посебне дозволе за кретање, Васиљевић каже да јој детаљи нису познати.

„Не знам. Сазнаћемо правовремено. Не брините се, неће бити проглашене нове мере па увдене за сат времена. Људи ће имати времена да се организују“, каже Ваиљевић.

Kон: Затварање града ако се утростручи број заражених

Епидемиолог Предраг Kон упозорио је данас да би могло доћи до још већег степења ограничавања контаката уколико би се, на пример, број заражених у Београду нагло повећао.

У Србији је тренутно највеће жариште Београд са 173 потврђена случаја, а одмах затим Ваљево са 46 и Ниш 37. Kоронавирус је потврђен у 21 граду у Србији.

Оставите Коментар