Мађарски премијер Виктор Орбан разљутио је својим говором, одржаним у Трансилванији, владе у Румунији, Словачкој и Чешкој. Са ових адреса стигле су оптужбе мађарском премијеру да се понаша „као лидер екстремиста, а не као државник“.

Орбанова странка Фидес одржава годишњу конференцију под називом „Летњи универзитет“ у Трансилванији, региону у којем живи много људи који говоре мађарски језик. Говор лидера Фидеса изазвао је критике због његових размишљања и избора речи о „неолибералној демократији“. У Букурешту не гледају благонаклоно на овај скуп и говор Орбана јер се стиче утисак да се Орбан у Румунији понаша као да је на својој територији.

Букурешт и Братислава су уручиле демарш амбасадорима Мађарске у тим земљама.

Орбану је стигло упозорење у виду тих демарша да припази на понашање и своје речи, као да ове државе нису ЕУ и НАТО савезници.

„Саветује нам се да не говоримо о стварима које могу да вређају румунски сензибилитет. То подразумева и националне симболе. Нећу о томе, али поздрављам наше пријатеље који су дошли са мађарским и секељским заставама“, поручио је Орбан.

Секељи су група етничких Мађара у румунској Трансилванији. Са тачке гледишта Букурешта, застава Секеља може се схватити као иредентистички симбол, односно позив на прекрајање државних граница.

Због тога је било неколико препирки када је застава истакнута на градским већницама у овом региону.

„Ви пишете да не треба да говоримо о непостојећим румунским територијалним јединицама јавне управе. Размишљао сам о чему би они могли размишљати. Мислим да мисле на Трансилванију и Секлерију, али никада нисмо рекли да су то румунски територијални ентитети“, рекао је Орбан током говора.

Из Румуније је стигао допис у којем су изненађени што је Орбан објавио захтев који му је упућен усменим дипломатским каналима.

Порука је гласила: „Мађарски званичници који долазе у приватне посете Румунији треба да буду уздржани у својим јавним изјавама“.

Словачкој је засметало што је Орбан у свом говору рекао да је та земља одвојена од Мађарске након Првог светског рата. Министарство спољних послова у Пресбургу прогласило је да су Чехословачка, а касније и Словачка, као и Мађарска, биле државе наследнице бивше Аустроугарске, те да не може бити говора да се одвојила од данашње Мађарске.

Засметао је и коментар да су Чеси поделили Вишеградску групу Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске преласком на страну „европских федералиста“.

(РТ Балкан)

Оставите Коментар