Мађарски премијер Виктор Орбан одбио је позив председника Европског парламента да учествује у расправи о увођењу ванредног стања у Мађарској због пандемије.

Тема разговора биле би и последице те одлуке на основна права и слободе грађана.

  • У овом тренутку, борба против пандемије црпи сву моју енергију и снагу – навео је Орбан у одговору председнику ЕП Давиду Сасолију.

Питање увођења ванредног стања у Мађарској и последице по правну државу биће разматрано сутра на пленарном заседању Европског парламента.

Према правилима, на оваквим расправама учествују „шефови држава или влада“, навео је Сасоли у писму мађарском премијеру, захтевајући од Орбана да му одговори на позив.

Будимпешта је, наиме, планирала да је представља министарка правде Јудит Варга.

Мађарски парламент је крајем марта усвојио закон који Орбану омогућава да до даљњег влада указима током ванредног стања, уведеног у борби против корона вируса.

Таква овлашћења изазвала су забринутост председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и упозорење 16 држава чланица ЕУ.

Портпарол мађарске владе Жолтан Kовач је оценио да та расправа у ЕП представља „нови лов на вештице“.

  • Левичари и либерали се играју политике у тренутку када је континент суочен са једном од највећих здравствених и економских криза какву нисмо имали један век – написао је Kовач на Твитеру.
--

Leave a Reply