Мађарска влада од овог месеца венчаним паровима нуди кредит од 10 милиона форинти (око 30.590 евра), а који неће морати да врате ако на свет донесу троје деце.

Могу да га потроше на шта год желе и на њега не иде камата.
Наиме, као и многе друге државе чланице Европске уније, Мађарска пати од мањка радне снаге, а радно способно становништво напушта земљу у потрази за већим платама. Премијер Виктор Орбан жели да подстакне раст становништва демографском обновом, а не масовним имиграцијама.
Док је просечна стопа фертилитета у Европској унији 1,59, у Мађарској она износи 1,48, објавио је Еуростат.
Зајам који Мађарска нуди део је Акционог плана заштите породице Виктора Орбана. Програм се састоји од седам тачака и предвиђа да 4,8 одсто БДП-а буде издвојено за различите облике подршке породицама и подстицање рађања.
Остале тачке програма укључују подршку куповини потрепштина за дом, субвенције за аутомобиле за веће породице и доживотно ослобађање од пореза на доходак жена које су одгојиле најмање четворо деце.
Парови који желе зајам морају да испуне неколико услова: морају да буду у браку, једном од њих то мора да буде први брак, супруга мора да има између 18 и 40 година и један од њих мора 180 дана да плаћа социјалне доприносе Мађарској.
Ако пар или не роди дете у пет година или се разведе, све оно што су добили морају да врате за четири месеца. Ослобођени су враћања кредита једино ако приложе медицинско оправдање препрека због којих нису могли да имају дете.
Од покретања овог програма, од 1. до 15. јула, 2.400 породица поднело је захтев за кредит, а 14.000 породица је исказало интерес за неки други елемент Акционог плана.

Оставите Коментар