Иако том месту није доликовало, неколико лежаљки је, на истој плажи било и претходних година, али „аларм“ се упалио када је нови газда почео да проширује капацитете.

Захваљујући Удружењу грађана за заштиту Вида и градоначелнику Kрфа, уклоњене лежаљке и сунцобрани са острва. Два месеца туристи се купали и сунчали испод споменика и костурнице српским војницима

Лежаљке и сунцобрани на плажи у главној луци острва Видо, одакле почиње прилаз Спомен-костурници српским војницима из Првог светског рата – уклоњени су у понедељак.

То је учињено два дана после састанка који су представници Удружења грађана за заштиту Вида из града Kрфа имали са градоначелником Kостасом Николузосом. Тако је, бар засад, решена велика непријатност која је узнемирила јавност Србије, али и житеље Kрфа.

Менаџмент луксузног хотела „Икос“ у Дасији, иначе нови власници ресторана који на Виду одавно ради, још на почетку сезоне поставио је лежаљке и сунцобране лево од скретања према Спомен-костурници. Тако су се тик испод споменика у луци који је Град Kрушевац подигао српским страдалницима и поред којег се вијоре српска и грчка застава, туристи купали и сунчали готово два месеца.

  • Све што постоји на острву Видо припада општини Kрф – каже Жељко Поповић из недавно основаног Удружења за заштиту Вида. – Ове године, на лицитацији, власници „Икоса“ су закупили ресторан на више година. Закуп, међутим, важи само под условом да не прекрше ниједну од уговорних ставки међу којима су и оне да не смеју да организују журке, нити друге прославе.

Иако том месту није доликовало, неколико лежаљки је, по речима саговорника, на истој плажи било и претходних година, али „аларм“ се упалио када је нови газда почео да проширује капацитете.

На врата градоначелника минулог петка покуцала је делегација Удружења у којој су били Јанис Kуркулос, бивши градоначелник Kрфа, Јоргос Раидестинос, некадашњи заменик градоначелника, др Татјана Спингу, председник Друштва грчко-српског пријатељства, Павлос Металинос, члан Привредне коморе и наш саговорник.

  • С обзиром на то да су власници „Икоса“ преуредили и значајно повећали квадратуру ресторана, да су поставили много више лежаљки и огромне сунцобране, јасно је да желе да се шире – рекао је Поповић. – Дознали смо и да у ресторан на Виду више не могу да уђу ни Грци који су тамо често одлазили на ручак, јер је ресторан наводно закупљен. Нама се то све није допало, па смо се обратили градоначелнику. Желимо да очувамо достојанство острва и сматрамо да Видо не сме бити купалиште.-

Забрињавало их је, каже саговорник, и што бродић, иначе на редовној линији Kрф – Видо, није пловио све до почетка јула, а ни дечји камп на супротном делу острва не ради већ две године.

  • Наше страхове и стрепњу, срећом, разумео је градоначелник, па су лежаљке уклоњене – говори Поповић. – О свему смо обавестили и Александроса Авлонитиса, посланика у парламенту Грчке. Он нам је обећао помоћ јер је велики пријатељ Срба, а ускоро ће постати и члан нашег Удружења. Не мислимо да је тренутним уклањањем лежаљки проблем решен и зато ћемо с пажњом наставити да пратимо шта ће се даље догађати како бисмо Плаву гробницу и успомену на српске војнике преминуле на Виду достојанствено заштитили. –

  • Са градоначелником Николузосом договорили смо се да ускоро поставимо табле на свим местима на Виду где бродови могу да пристану – каже Жељко Поповић. – На њима ће бити на више језика исписано шта се на острву дешавало током Првог светског рата. На Kрф и Видо долазе туристи из целог света и много је оних који не знају шта је Плава гробница. Наше је да их са тим упознамо. –

  • Већ у недељу нас око 500 Грка и Срба отићи ћемо на целодневни радни излет на Видо – најављује саговорник. – Обавићемо припреме за постављање четири велика рефлектора која ће осветљавати Спомен-костурницу, као и 40 мањих за осветљење прилаза до ње. Распоредићемо и противпожарне апарате које смо обезбедили. –

Оставите Коментар