Министар одбране Александар Вулин најавио је могућност прве заједничке војне вежбе, рекавши да су односи Србије и Кине на највишем нивоу у историји.

Он је на пријему поводом 92. годишњице од оснивања Народноослободилачке армије Кине истакао да се Војска Србије у Кини веома поштује, а да је Народноослободилачка армија Кине снажна, моћна и бројна и да је један од најзначајнијих фактора мира у свету.

Војни аташе при амбасади Кине у Србији пуковник Ву Јонгђи говорио је о важности сарадње са Србијом, подсетивши да су се председници Си Ђинпинг и Александар Вучић до сада шест пута састали и да су ти сусрети и разговори допиринели јачању свеобухватног стратешког партнерства између две земље.

Пуковник Јонгђи је рекао да Кина изузетно цени традиционално пријатељство са Србијом и додао је да са радошћу може да се констатује да две војске имају добру сарадњу, која се огледа и у размени посета на високом нивоу, као и у области обуке и у интензивној сарадњи војних академија.

Пријему су поред Вулина и Јонгђија присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, Жарко Обрадовић, председник Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије и народни посланици Драгомир Ј. Карић, Љубиша Стојимировић и Милован Дрецун.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије, у разговору са амбасадорком Чен Бо рекао је да је управо Кина највећи инвеститор у Србији и да је председник Александар Вучић у свим сегментима успоставио веома квалитетну сарадњу, а коју је председник Кине Си Ђинпинг назвао челичним пријатељством. Карић је истакао интензивну кинеску подршку Србији у свим међународним организацијама, посебно када је у питању територијални интегритет наше земље.

Подсетио је и да породицу Карић са НР Кином везују изузетни односи, те да „БК група“, која данас важи за једну од 100 најбољих компанија на свету, са том земљом послује још од 1984. године.

„Када се Богољуб Карић 2004. године кандидовао за председника Србије и када је, освојивши огроман број гласова, око 20 одсто, заузео треће место, на оснивачком конгресу наше партије била је и делегација НР Кине. Данас, рецимо, велики број стручњака који су завршили Факултет за менаџмент у спорту „Алфа БК универзитета“ с успехом у Кини тренира спортисте почевши од фудбала, преко ватерпола, до одбојке и кошарке“, напоменуо је Драгомир Ј. Карић.

Оставите Коментар